In Blog

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» διασφαλίζει την ασφαλιστική αυτονομία του εργαζόμενου, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του, την Τρίτη 31 Αυγούστου, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του.  

 

Ο κ. Μαραβέγιας αποδόμησε πλήρως βασικά σημεία της κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση περί «καταστροφικών διατάξεων» του νομοσχεδίου. Απαντώντας, αρχικά, στην Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ισχυρίστηκε ότι  με το καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν θα υπάρχει ελάχιστα εγγυημένο επίπεδο επικουρικής σύνταξης, τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη ανακρίβεια, καθώς αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου και θεσπίζεται ελάχιστη επικουρική σύνταξη που δεν είναι δυνατόν να αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο από τις εισφορές που καταβλήθηκαν σε πραγματικές αξίες, δηλαδή, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. 

 

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου δόθηκαν επικουρικές συντάξεις-φιλοδωρήματα, αφού δεν υπήρχε στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα εγγυημένη επικουρική σύνταξη. Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, έρχεται να διορθώσει αυτή την κατάσταση προκειμένου να παίρνουν οι νέοι ασφαλισμένοι πραγματικές συντάξεις και όχι τα φιλοδωρήματα Κατρούγκαλου και η αντιπολίτευση αντιδρά γιατί αυτό θα γίνεται με κεφαλαιοποιητικό τρόπο. 

 

Επίσης, χαρακτήρισε τελείως αντιφατικό το επιχείρημα της κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι το νομοσχέδιο εγγυάται σε υπερβολικό βαθμό τις νέες επικουρικές συντάξεις, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Στον αντίποδα αυτού, η πρώην Υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αχτσιόγλου μίλησε για το μοντέλο Πινοσέτ, το οποίο δήθεν φέρνει στην επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη με έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους. 

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο από το ΜέΡΑ25, ότι το νομοσχέδιο φέρνει, δήθεν, τεράστια κέρδη σε συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

 

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την άποψη του Ειδικού Αγορητή από το Κίνημα Αλλαγής, ότι τα Επικουρικά Ταμεία πρέπει να γίνουν επαγγελματικά, δηλαδή, να δοθούν κίνητρα από το κράτος σε ακόμα περισσότερους κλάδους να φτιάξουν τα δικά τους Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, έτσι ώστε οι επικουρικές συντάξεις να διέπονται από καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. «Αυτή είναι μία μονομερής, αλλά καθαρή πολιτική θέση με την οποία, βεβαίως, δεν συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μαραβέργιας και εξήγησε ότι γι’ αυτό και το ΤΕΚΑ δεν είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά Δημοσίου Δικαίου. «Εμείς πιστεύουμε στον υποβοηθητικό ρόλο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά δεν θέλουμε όλη η επικουρική ασφάλιση να στηρίζεται σε αυτό. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική διαφορά που έχουμε με το Κίνημα Αλλαγής», επισήμανε.

 

Κλείνοντας, στηλίτευσε τις «προφητείες» της αντιπολίτευσης για την καταστροφή του κόσμου της εργασίας που, δήθεν, συντελείται με αυτό το νομοσχέδιο. «Όπως και στο εργασιακό που ακούσαμε από την Αριστερά σενάρια περί συντέλειας του κόσμου τα οποία έμειναν τελικά στα χαρτιά, έτσι και τώρα οι εργαζόμενοι αρνούνται να παίξουν αυτό το ρόλο που τους επιφυλάσσεται. Το μεγαλύτερο, λοιπόν, πρόβλημα είναι ο χαρακτήρας αυτών των δηλώσεών σας ο οποίος υπονομεύει την ίδια την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης γιατί, όταν προβλέπεται διαρκώς κοινωνικές καταστροφές όπως κάνατε και τον Ιούνιο δεν ήρθε καμία καταστροφή για τους εργαζόμενους και έτσι χάνεται κάθε αξιοπιστία. Γι’ αυτό σας προτρέπω να συνεχίσετε έτσι και στο μέλλον, προκειμένου οι πολίτες να μην πιστεύουν τίποτα από όσα λέτε», κατέληξε ο βουλευτής.  

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162