Την πρότασή του για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, που θα ρυθμίζει τα ζητήματα του επαγγέλματος στην Ελλάδα προς όφελος των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας, επανέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη σύσταση ΝΠΔΔ της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας.
Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία κρίνεται απολύτως αναγκαία από τους διαιτολόγους – διατροφολόγους, καθώς μπορεί να συμβάλει καθοριστικά μεταξύ άλλων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία στη χώρα μας, ακόμα και στον παιδικό πληθυσμό, έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις και επειδή ο εν λόγω κλάδος βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού με όρους επαγγελματικής αξιοπιστίας και επιστημονικής εγκυρότητας, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η σύσταση ενός ΝΠΔΔ.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και την μετάθεση της πλήρους εφαρμογής του από 1/1/23, σε συνδυασμό με την επέκταση του θεσμού και στα παιδιά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους. Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. «Πρόκειται πραγματικά για εκκίνηση ενός νέου θεσμού και όχι για τη συνέχεια του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατά βάση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν δούλεψε ποτέ στην πράξη πανελλαδικά. Περιέπεσε σε αχρηστία και η αιτία ήταν η πολύ περιορισμένη συμμετοχή των γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών», επισήμανε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών, τέτοιου είδους δημόσια φροντίδα στη χώρα δεν μπορεί πραγματικά να υπάρξει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής χαρακτήρισε απόλυτα ορθή την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη να συμπεριληφθούν ακόμη 10 ειδικότητες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, προκειμένου να αυξηθεί η «δεξαμενή» των γιατρών, μέσα από την οποία θα μπορούν να επιλέγουν οι πολίτες τον προσωπικό τους γιατρό. Θετική χαρακτήρισε, επίσης, την απόφαση για αναστολή του μέτρου της αυξημένης συμμετοχής, για όσους δεν έχουν επιλέξει ακόμα τον προσωπικό γιατρό.
«Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού πρέπει να αποτελέσει ένα πολύτιμο πολυεργαλείο για την αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υγείας και τη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων Ελλήνων. Και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι η δωρεάν πρόσβαση θα είναι ισότιμη και θα αφορά κυρίως όλες τις περιοχές της χώρας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στηριχθεί από όλο το πολιτικό φάσμα η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας.