In Blog, Uncategorized

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη κερδίζει καθημερινά το στοίχημα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, παρά τα μεγάλα εμπόδια που θέτει η πανδημία, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στην Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025». 

 

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτου ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει μόνο όσα η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει για την επόμενη 4ετία, παρατήρησε ότι «εάν ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να προδιαγράψει, αναλυτικά από τώρα, το κυβερνητικό πρόγραμμα για μετά τις εκλογές του 2023, τότε προφανώς πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές». 

 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όσο τις έμμεσες επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από ένα πλήθος εμβληματικών έργων, προγραμμάτων και επενδύσεων που αλλάζουν το μέλλον της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τεράστια πρώτη δόση που καταβλήθηκε από τον ιδιώτη επενδυτή για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Παρόμοια οραματικά έργα φέρνει στην Ελλάδα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη για το 2021, υπολογίζεται θετική συμβολή στην ανάπτυξη κατά 1,4%, ενώ η συνεπαγόμενη μέση αύξηση στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2021-2025 εκτιμάται σε 1,3 ποσοστιαίες μονάδες μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Όπως τόνισε ο βουλευτής, πρόκειται για ένα εμπροσθοβαρές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται να εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος του εντός του συζητούμενου Μεσοπρόθεσμου, με έμφαση σε: δημόσια έργα υποδομών, ΣΔΙΤ για υποδομές, δράσεις για την μεταρρύθμιση του Δημοσίου (σε υπηρεσίες και εξοπλισμό) και ιδιωτικές επενδύσεις. Η συνολική ευρωπαϊκή στήριξη ανέρχεται σε 30,5 δις ευρώ, όμως το Σχέδιο στοχεύει στην προσέλκυση άλλων 26,5 δις ευρώ που θα περιλαμβάνουν τόσο ιδίους πόρους των επενδυτών όσο και τραπεζικές δανειοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των νέων έργων. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις συνολικού ύψους 57 δις ευρώ που θα δημιουργήσουν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νέων δημόσιων επενδύσεων αποτελεί η πρόσθετη ενίσχυση του υπουργείου Υγείας άμεσα με 47 εκατομμύρια και συνολικά με πάνω από 1 δις ευρώ μέχρι το 2025, που θα κατευθυνθούν σε 3 βασικές προτεραιότητες: α) στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα υγείας, β) στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την αναβάθμιση υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, γ) στον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Συνολικά η χώρα θα κληθεί να αξιοποιήσει 72 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε.  μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ένα νέο ΕΣΠΑ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις», τόνισε ο βουλευτής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, παρέδωσε στη Ν.Δ. ένα τεράστιο ναυάγιο, αφού δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων είχαν συσσωρευθεί αδιάθετα λόγω της διαχειριστικής ανικανότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, η Ν.Δ. κατάφερε να αντιστρέψει πλήρως την κατάσταση και, με αφορμή την πανδημία, να αξιοποιήσει τα λιμνάζοντα δις ευρώ, ενισχύοντας εκατομμύρια δικαιούχους στη πραγματική οικονομία.

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε ότι «το προηγηθέν απίστευτο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πόσο σημαντικά είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Για το μέλλον δηλαδή της χώρας, το οποίο προσδοκούν όλοι οι πολίτες να είναι καλύτερο, φωτεινότερο και πιο σίγουρο για τους ίδιους και τα παιδιά τους».

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162