In Blog

“Την απόγνωση κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοσκοπικό τους τέλμα, αποτυπώνει η προσπάθεια αδίστακτης εκμετάλλευσης μιας μεμονωμένης εσφαλμένης επικοινωνίας συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της”, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Μάλιστα, ο κ. Μαραβέγιας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική υποκρισία χωρίς όρια, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει ως εισηγητής, όχι μόνο κάθε παράγραφο και άρθρο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021, αλλά την σημαντική βελτίωση που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις και στην προοπτική αύξησης της απασχόλησης με σαφή διασφάλιση των δικαιωμάτων των  εργαζομένων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κλάδος των διανομών (delivery) ήταν αθέατος και οι χιλιάδες διανομείς απροστάτευτοι σε ένα θολό πλαίσιο, χωρίς υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, χωρίς ελέγχους, χωρίς προοπτική.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πολιτική και έδωσε απάντηση στο αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των μεταφορών, να απολαμβάνουν δια νόμου τα προνόμια των μισθωτών, απασχολούμενοι είτε με συμβάσεις πλήρους είτε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

“Στείλαμε το μήνυμα πως οι διανομείς παύουν να είναι αόρατοι για την Ελληνική Πολιτεία και τους μηχανισμούς ελέγχου, το ΣΕΠΕ κ.α. Θωρακίσαμε τους εργαζόμενους ενός κλάδου με δικαίωμα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση, με δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας.  Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό. Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας, προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με εκείνες που θα είχαν, αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας”, τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μαραβέγιας.

Επίσης, σημειώνει πως στον ίδιο νόμο προβλέφθηκε ότι, για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,
  • να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,
  • να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,
  • να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα, όποτε θέλει.

Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. 

Σύμφωνα με τπν κ. Μαραβέγια, οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα, μέχρι το ν. 4808/2021. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται, έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία.

“Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών”.

“Η ψευδολογία των τελευταίων ημερών”, καταλήγει ο βουλευτής κ. Κων. Μαραβέγιας,  “βλάπτει τους εργαζόμενους, καθώς μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ας το καταλάβουν και όσοι με αστείρευτη πολιτική υποκρισία, προσπαθούν να υπονομεύσουν μια ακόμη βελτιωτική ενέργεια στα εργασιακά”.

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162