In Blog

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο βουλευτής αποδόμησε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και, για μια ακόμη φορά, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί με fake news να μπερδέψει τους πολίτες, ώστε  να μην μπορέσουν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για την αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ από την κυβέρνηση.

 

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, το νομοσχέδιο στηρίζεται σε δυο βασικούς άξονες: στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του ΕΦΚΑ και στην δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του, δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει «ιδιωτικοποιήσεις». Όσον αφορά το νέο μοντέλο διοίκησης, επισήμανε ότι πλέον ο Οργανισμός θα απευθύνεται σε στελέχη εντός και εκτός του Ασφαλιστικού Ταμείου. Όσοι επιλεγούν ως διευθυντές και γενικοί διευθυντές, θα αναλαμβάνουν καθήκοντα ως μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι, με 3ετή θητεία που μπορεί να ανανεώνεται άπαξ. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστεί το «πάγωμα» στη διοικητική πυραμίδα του ΕΦΚΑ, θα δοθεί η ευκαιρία  τα σημερινά στελέχη να ανελιχθούν αξιοκρατικά και, παράλληλα, θα επιτευχθεί η προσέλκυση άξιων ανθρώπων -εκτός ΕΦΚΑ- σε θέσεις αυξημένης ευθύνης.

 

Σε σχέση με την σύσταση «Εταιρείας Ακινήτων του e-ΕΦΚΑ», ο βουλευτής τόνισε ότι αντικείμενο της θα είναι η αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει ο φορέας και όχι το «ξεπούλημα», όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν αναξιοποίητα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ, την ώρα που οι ασφαλισμένοι στερούνται πρόσθετους πόρους για τις συντάξεις τους, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δουλεύουν σε κτίρια ανεπαρκή και πεπαλαιωμένα. 

 

Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού του ΕΦΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο επιλέγει να τους πλαισιώσει με 500 εξωτερικούς συνεργάτες. Έτσι ειδικά για την επεξεργασία συνταξιοδοτικών υποθέσεων, ήδη αξιοποιούνται πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι οι οποίοι αναμένεται να βγάλουν τις πρώτες συντάξεις στα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα υπάρξουν διορισμοί 400 νέων μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, με ειδίκευση κυρίως στα οικονομικά και στην πληροφορική. Έτσι θα επιτευχθεί ουσιαστική ενίσχυση του ΕΦΚΑ, που θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

 

«Στον ΕΦΚΑ ασχολείται με τις απονομές παροχών μόλις το 15% του προσωπικού του. Άρα αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας και με την ευκαιρία αυτή επανέφερε την πρότασή του για ένα πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας στον ΕΦΚΑ, με παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους που ανήκουν στο 85% του δυναμικού του Ταμείου. Όπως είπε, αυτό που λείπει είναι οι ειδικές γνώσεις στους ασφαλιστικούς τομείς που θέλουν ενίσχυση. Ακριβώς αυτή η ανάγκη θα μπορούσε να καλυφθεί με ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. 

 

Κλείνοντας, τόνισε ότι κοινός στόχος όλων των κομμάτων πρέπει να είναι η βελτίωση του ΕΦΚΑ προκειμένου να απονέμει έγκαιρα όλες τις ασφαλιστικές παροχές. «Επομένως δεν χωρούν ούτε αφορισμοί αλλά ούτε και συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλοι μας οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά πως θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την επιτάχυνση της λειτουργίας του Ταμείου. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας κι αυτό που ζητούν από μας οι πολίτες είναι να αφήσουμε τις ακραίες δηλώσεις και να δώσουμε ριζοσπαστικές λύσεις», κατέληξε.  

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162