Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχει σημαντικά κίνητρα προσέλκυσης νέων επιστημόνων στο ΕΣΥ, γεγονός που θα συμβάλει στην ανανέωση και ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού όλων των δημόσιων νοσοκομείων, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του, τη Δευτέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής. Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «διάλυσης» και «ιδιωτικοποίησης» του ΕΣΥ, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι οι γιατροί και οι ασθενείς που έχουν απευθυνθεί στο ΕΣΥ, είναι γνώστες των διαθέσιμων υπηρεσιών υγείας και κανείς δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής έκανε λόγο για ιδεοληπτικές αρνήσεις της Αριστεράς και έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζει τις αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ ή τα νέα επιδόματα που δίνονται. Όπως είπε, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θεωρεί αυτή τη μεσοσταθμική αύξηση του 10% στους μισθούς ως ένα σημαντικό βήμα στην πορεία άρσης πολυετών αδικιών σε βάρος των υγειονομικών, ενώ το 2023 έρχεται και το νέο μισθολόγιο για τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, έθιξε ξανά το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα απόλυτα δίκαιο αίτημα όλων των υγειονομικών του ΕΣΥ για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
«Η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Μιλά για αποδυνάμωση των δημοσίων νοσοκομείων υπέρ του ιδιωτικού τομέα, επειδή θα μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ να απασχολούνται και εκτός αυτού», συνέχισε ο κ. Μαραβέγιας και διερωτήθηκε γιατί κάποιος να μην θέλει να προσελκύει το ΕΣΥ -με το σύστημα της μερικής απασχόλησης- νέους γιατρούς, την ώρα που υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας ιατρικού προσωπικού ιδιαίτερα στη περιφέρεια. «Είναι η αντιπολίτευση της άρνησης που ζητά να μην αλλάξει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να συμπορεύεται με έναν απελπισμένο ΣΥΡΙΖΑ που λέει πλέον οτιδήποτε, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειώσει τη δημοκοπική «ψαλίδα».
Ο κ. Μαραβέγιας παρέθεσε, στη συνέχεια, βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου με το οποίο αναμορφώνεται το μισθολογικό καθεστώς των ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., των έμμισθων ειδικευόμενων και των επικουρικών ιατρών. Συγκεκριμένα από 1.1.2023:
- Το νοσοκομειακό επίδομα κατά 50% στο ιατρικό προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά σε Μ.Ε.Θ. ή Μ.Ε.Ν.Ν. των δημόσιων νοσοκομείων και έχει την αντίστοιχη εξειδίκευση και κατά 40% στο ιατρικό προσωπικό των ιδίων μονάδων, το οποίο δεν έχει την αντίστοιχη εξειδίκευση.
- Χορηγείται μηνιαίο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής στους ιατρούς που έχουν εξειδικευθεί στην επείγουσα ιατρική και υπηρετούν σε Τ.Ε.Π., στους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής και στους ιατρούς χωρίς εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν στα τμήματα Τ.Ε.Π.
- Μονιμοποιείται το κίνητρο άγονης ειδικότητας ύψους 400 ευρώ το μήνα που καταβάλλεται στους αναισθησιολόγους του ΕΣΥ. Το κίνητρο αυτό θα καταβάλλεται επίσης στους επικουρικούς ιατρούς του Δημοσίου και στους αναισθησιολόγους τριετούς θητείας που υπηρετούν σε κρατικά νοσοκομεία.
- Στους ειδικευόμενους στην αναισθησιολογία και στους παρατασιακούς ειδικευόμενους καταβάλλονται επιπλέον 250 ευρώ το μήνα.
- Αναμορφώνονται οι βασικοί μισθοί των ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ, των ιατρών γενικής ιατρικής και βιοπαθολογίας που υπηρετούν στις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των μονίμων αγροτικών ιατρών και των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου.
- Επανακαθορίζεται το μισθολογικό καθεστώς των ιατρών και οδοντιάτρων που προσλαμβάνονται στην Α.Ε.Μ.Υ και στον Ε.Ο.Δ.Υ.
Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στην τροπολογία σχετικά με την 6μηνη παράταση θητείας στο ΕΣΥ όσων γιατρών έχουν υπερβεί το όριο ηλικίας υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Όπως είπε, πρόκειται αναμφίβολα για ένα προσωρινά απαραίτητο μέτρο, λόγω της πανδημίας. Όμως, η προσέλευση νέων επιστημόνων στο σύστημα υγείας θα αφήσει πίσω της τέτοιες παρατάσεις ή συνεχόμενες μεταβατικές περιόδους.