In Blog

«Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά αποτελεί ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας, που διαπιστώνει εδώ και χρόνια ότι το ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νέων εργαζόμενων. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει αυτό το κοινωνικό αίτημα, δίνοντας προοπτική στη νέα γενιά αλλά και στην ίδια την κοινωνική ασφάλιση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι το κύριο στοιχείο  που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο για πρώτη φορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι η ασφαλιστική αυτονομία του εργαζόμενου, η ελευθερία δηλαδή να επιλέγει ο ίδιος -και όχι ο e-ΕΦΚΑ – την απόδοση του ατομικού κουμπαρά του και τη διαφανή διαχείρισή του. Γι’αυτό το σκοπό δημιουργείται ένα νέο επικουρικό ταμείο για τους νέους, το ΤΕΚΑ, που θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στον εργαζόμενο για την πορεία του προσωπικού του λογαριασμού ασφάλισης -τύπου E-banking- δίνοντας μια καθαρή εικόνα για την πορεία του κάθε διαθέσιμου πακέτου ασφάλισης. 

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η δημιουργία του ΤΕΚΑ θα συμβάλει ώστε η νέα γενιά να παίρνει πραγματικές επικουρικές συντάξεις και όχι φιλοδωρήματα, με την εγγύηση του Κράτους αλλά και του ίδιου του νέου επικουρικού Ταμείου, αφού αυτό θα έχει τη μορφή του ΝΠΔΔ. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΕΚΑ θα προσφέρει διπλή εγγύηση στους ασφαλισμένους: α) καταβολή ελάχιστης επικουρικής σύνταξης σε όλους τους μελλοντικούς συνταξιούχους, β) καταβολή πλήρους σύνταξης στους δικαιούχους λόγω αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου. Η πρώτη εγγύηση σημαίνει πως η επικουρική σύνταξη δεν είναι δυνατόν να αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο των καταβληθεισών εισφορών, και η δεύτερη ότι όλοι οι δικαιούχοι λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα παίρνουν ΠΛΗΡΗ σύνταξη, ακόμα και αν έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο, στηλιτεύοντας τον ισχυρισμό ότι κακώς μπαίνει το Κράτος εγγυητής των επικουρικών συντάξεων, γιατί αυτές οι εγγυήσεις θα επιβαρύνουν «αδικαιολόγητα» τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται, όπως είπε, για μια τεράστιας πολιτικής σημασίας επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο του εγκλήματος, δηλαδή στο νόμο Κατρούγκαλου. «Είναι το ίδιο κόμμα που στα λόγια, πάντοτε υποκριτικά, μιλούσε για δημόσια κοινωνική ασφάλιση αλλά στην πράξη έδωσε τις πρώτες επικουρικές συντάξεις των 16 ευρώ! Και σήμερα, χωρίς ντροπή, αρνείται τις εγγυήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις νέες επικουρικές συντάξεις, γιατί είναι λέει “αδικαιολόγητες”», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 

 

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι  οι πολίτες πρέπει να μάθουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της κρατικής εγγύησης των συντάξεων και πως αν ξαναγίνει κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι θα μπουν σε νέες, επικίνδυνες περιπέτειες. Ότι θα ξανάρθουν οι επικουρικές συντάξεις – φιλοδωρήματα και ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνέψουν οι οικογένειες θανόντων ασφαλισμένων, ακόμα και οι ανάπηροι, να μην παίρνουν πλήρη σύνταξη αν δεν έχουν 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης…  

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η ΝΔ έρχεται να λύσει χρονίζοντα προβλήματα προκειμένου να παίρνουν οι νέοι ασφαλισμένοι πραγματικές συντάξεις και όχι τα φιλοδωρήματα του νόμου Κατρούγκαλου. «Για να αποκτήσουν κίνητρο οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι να ασφαλίζονται, βγαίνοντας από την «μαύρη» εργασία. Για να αξιοποιούνται οι ασφαλιστικές εισφορές τους από τους ίδιους τους νέους, με την προστιθέμενη όμως αξία και τις εγγυήσεις που προσφέρει ένα δημόσιο Ασφαλιστικό Ταμείο». 

 

«Η ελληνική κοινωνία επιζητά την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει αυτό το κοινωνικό αίτημα με την αναβάθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Γι’αυτό η ΝΔ υπερψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο και αφήνει τους καταστροφολόγους στην δίκαιη κρίση των πολιτών», κατέληξε ο βουλευτής. 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162