Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» διασφαλίζει την ασφαλιστική αυτονομία του εργαζόμενου, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής.
Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Η μεταρρύθμιση στηρίζεται στη λογική του «ατομικού κουμπαρά» που δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο νέο ασφαλισμένο πάνω στο τελικό ύψος της σύνταξής του και τον συνδέει με αυτή.
Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι δεν νοείται κοινωνική ασφάλιση χωρίς την καταβολή εισφορών από τους κοινωνικούς εταίρους. Αναμφίβολα η συσσώρευση αυτών των εισφορών θα δημιουργήσει ένα κεφάλαιο για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), το οποίο λογικό είναι να αξιοποιηθεί. Το αντίθετο, δηλαδή η μη αξιοποίησή του, θα ήταν παράλογο, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν θα προσέφερε τότε καμία προστιθέμενη αξία στους ασφαλισμένους, άρα δεν θα είχε και κανέναν λόγο ύπαρξης.
Επικαλούμενος παραδείγματα και από άλλες μικρές χώρες με τεράστια κοινωνικοασφαλιστικά κεφάλαια, όπως η Νορβηγία, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να έχουν τις δικές τους επενδυτικές δραστηριότητες και μάλιστα να είναι και έντονα κερδοφόρες, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πραγματικά συμφέροντα των ασφαλισμένων. Οτιδήποτε άλλο, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα και κυρίως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το μόνο που διαφοροποιεί το Τ.Ε.Κ.Α. από τα ασφαλιστικά ειωθότα, είναι η πολλαπλότητα των επενδυτικών πακέτων και η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών εκ μέρους του ίδιου του ασφαλισμένου. Αυτό ακριβώς είναι και το στοιχείο που εισάγει για πρώτη φορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, την ασφαλιστική αυτονομία του εργαζομένου, δηλαδή την ελευθερία να επιλέξει ο ίδιος και όχι το Ταμείο του, την απόδοση του ατομικού «κουμπαρά» και την εξασφάλιση της διαφανούς διαχείρισης αυτού του κεφαλαίου.
«Πρόκειται, λοιπόν, για μία καινοτομία, η οποία σε συνδυασμό με την παροχή από το Τ.Ε.Κ.Α. άμεσης ψηφιακής ενημέρωσης για την πορεία των προσωπικών λογαριασμών τύπου e-banking, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα σε κάθε εργαζόμενο, για την πορεία της ατομικής του επένδυσης», επισήμανε ο βουλευτής και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι το νέο Ταμείο προσφέρει στους ασφαλισμένους και ελευθερία επιλογών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εισφορών τους και διασφάλιση της ατομικής τους επένδυσης, που εν τέλει αποτελεί για τον εργαζόμενο και προσωπική του περιουσία.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι όποιος σήμερα αντιτίθεται στο Τ.Ε.Κ.Α., ζητάει έμμεσα τη μόνιμη φορολογική επιβάρυνση μιας ήδη φορτωμένης κοινωνίας με αρκετούς φόρους. Τόνισε, μάλιστα, ότι όποιες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να κάνουν αυτή την επιλογή, οφείλουν να το δηλώσουν δημόσια.