In Blog

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» αποτελεί μια καθαρά ασθενοκεντρική μεταρρύθμιση του τομέα της δημόσιας υγείας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και την αδιάλειπτη φροντίδα του συνόλου των ασθενών χωρίς εξαιρέσεις, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως τόνισε, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο συνιστούν κοινωνική πολιτική στη πράξη και όχι στα χαρτιά, καθώς αφορούν όλους τους πολίτες, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε καταρχάς τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού και την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων ποιότητας στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται αναμφισβήτητα για δυο θετικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις προσδοκίες των ασφαλισμένων και τελικά να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε όλους. 

 

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και παράδοση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους επιχειρηματίες, αλλά και την καταγγελία του πρώην υπουργού Αν. Ξανθού για δήθεν αντιδημοκρατική και αυταρχική μετάλλαξη του ΕΟΠΥΥ, ο βουλευτής τόνισε η Ν.Δ. εργάζεται γι’ αυτό που περιμένουν οι πολίτες από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή καλύτερες υπηρεσίες υγείας με ελάχιστη ή και καθόλου οικονομική επιβάρυνση, και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής για όλους.

 

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν σχεδιαζόμενη συνεργασία διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών με τις δημόσιες μονάδες υγείας, προς κάλυψη των κενών που αναπόφευκτα υπάρχουν, ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι είναι κάτι που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια με την οργανωμένη συνεργασία ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα.

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει, ως οφείλει, βασισμένη σε πετυχημένες πρακτικές και όχι σε ιδεοληψίες, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ασφαλισμένων και όχι την κομματική προπαγάνδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νομοσχεδίου σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, εκτιμώντας ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι παρατηρήσεις που έγιναν από τους ιδιώτες παρόχους υγείας, σχετικά με την γρήγορη εκκαθάριση των δαπανών τους από τον ΕΟΠΥΥ. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό μέτρο τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού, στον οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, αλλά και τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, εξασφαλίζεται η συνέχεια στη φροντίδα του ασθενούς, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, στη περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί να απευθυνθεί σε άλλες εξειδικευμένες δομές υγείας. Εκεί κατατείνει και η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ν.Δ., για τη σταθερή συνεργασία του δημόσιου συστήματος υγείας με ιδιώτες παρόχους, που όχι μόνο θα επιτρέψει τη κάλυψη των υπαρκτών κενών σε αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά θα οδηγήσει και στη ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, με μηδενικό κόστος για τους ασφαλισμένους και με παράλληλη αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής του ΕΣΥ. 

 

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση και στη χώρα μας, όπως ισχύει στο εξωτερικό, της δημόσιας κατ’ οίκον νοσηλείας, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης φροντίδας από προσωπικό δημόσιων δομών υγείας το οποίο θα ενισχυθεί, προκειμένου να εξυπηρετούνται ευκολότερα και εκτός νοσοκομείων, τόσο χρονίως πάσχοντες, όσο και οι ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162