In Blog, Uncategorized

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών έρχεται να αποκαταστήσει μια ακόμα ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην λειτουργία των θεσμών και συγκεκριμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καθαρίζει έτσι οριστικά το «ναρκοπέδιο» που άφησε πίσω του ο Αλ. Τσίπρας αποχωρώντας πριν δυο χρόνια από την εξουσία.

 

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ολοκληρωτική κατάρρευση στις περιφερειακές και μεγάλη αποτυχία στις δημοτικές κάλπες, ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι, «φοβούμενος ακριβώς αυτό το εκλογικό φιάσκο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ετοιμάσει την δική του απάντηση. Ναρκοθετώντας με την απλή αναλογική τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, έβαλε τρικλοποδιά στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που ενώ εξελέγησαν από τους πολίτες δεν μπορούσαν να διοικήσουν». 

 

Μάλιστα, ο βουλευτής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την παράλυση σε Δήμους και Περιφέρειες, διότι ποτέ δεν είδε τους ΟΤΑ ως φορείς δημοσίου συμφέροντος αλλά ως εργαλεία κομματικής αξιοποίησης. «Αυτή είναι και σήμερα η λογική ΣΥΡΙΖΑ για την χώρα. Συνεχίζει να ποντάρει στην αποτυχία της Ελλάδας γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ωφεληθεί κομματικά. Η λογική αυτή οδήγησε τελικά το κόμμα στην τριπλή εκλογική ήττα του πριν δυο χρόνια», είπε. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία η Νέα Δημοκρατία δίνει λύση στο πρόβλημα, αποκαθιστώντας το εκλογικό σύστημα που ίσχυε για τους ΟΤΑ πριν το 2019. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες α) το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο προσαρμόζεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο, β) τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, γ) εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του δημοτικού – περιφερειακού συμβουλίου στον πρώτο συνδυασμό και δ) προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. 

 

Πρόκειται για διατάξεις, όπως είπε, που αντιμετωπίσθηκαν θετικά τόσο από την ΕΝΠΕ όσο και από την ΚΕΔΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν αντιμετώπισαν θετικά το νομοσχέδιο, ούτε καν επί της αρχής. Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο βουλευτής, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του χάσματος που χωρίζει την Αριστερά από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. 

 

Επανερχόμενος, μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ακόμα και με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα κι ενώ ήταν τότε κυβέρνηση, δεν κατάφερε να πάρει μόνος του έστω μια Περιφέρεια της χώρας. Επίσης, στις εθνικές εκλογές του 2015, «στο αποκορύφωμα της λαϊκιστικής του πορείας ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε ένα κόμμα που δεν μπορούσε να σταθεί αυτόνομα, με αποτέλεσμα να πέσει στην ανάγκη του Π. Καμμένου», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό κι όπως αποδείχθηκε και το 2019 αποτελεί σύμπτωμα της μειοψηφικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς λειτουργεί το κράτος και η κοινωνία».

 

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι, «όταν κυριαρχούν ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και ο κομματικός κυνισμός, είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος με την αντιπολίτευση. Για αυτό το λόγο η Ν.Δ. είναι υπερήφανη που πιστώνεται μόνη της την υπερψήφιση ενός ακόμα νομοσχεδίου υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162