In Blog

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να αποτρέψει το ναυάγιο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια το ΕΣΠΑ και πέτυχε την κορυφαία επίδοση απορροφητικότητας στην ΕΕ για το 2021», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την  Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και άλλες διατάξεις». 

 

Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-27 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023–27 σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, που ήδη «τρέχει», συναποτελούν έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης με κονδύλια σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα 5ετία. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα κολοσσιαίο αναπτυξιακό πρόγραμμα που όμοιο του δεν έχει ξαναγνωρίσει η χώρα και η εξασφάλιση των πόρων αυτών πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με σοβαρότητα, γνώση και αξιοπιστία. 

 

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΖΑ με αφορμή την πρόταση του Αλ. Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εποπτεία και τον έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί θητείας του υπήρξε αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων τον Ιούλιο του 2019, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. «Η Ελλάδα ήταν τότε στην 19η θέση σε όλη την ΕΕ στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και σήμερα έχει ανεβεί στην 1η θέση», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της ΝΔ. 

 

Εμμένοντας στην κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό την περίοδο 2015-2019, για να ακολουθήσει έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) περί κακοδιαχείρισης των πόρων. «Αυτή ήταν η “καλή διαχείριση του κ. Τσίπρα”, που προσδοκά να επαναλάβει και σήμερα με τις νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.  

 

Επανερχόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι με σκοπό την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης πράξεων στο ΕΣΠΑ, δεν θα προβλέπονται δεσμευτικές προθεσμίες ως προς την έγκριση τους, ενώ επιπλέον, οι Διαχειριστικές Αρχές δεν απαιτείται να εξασφαλίζουν πριν την ένταξη των πράξεων την ύπαρξη διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των δυνητικών δικαιούχων. Επομένως, απλοποιείται το οργανωτικό σχήμα αλλά και οι διαδικασίες, με γνώμονα το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η διάταξη περί επιλεξιμότητας του ΦΠΑ για πράξεις  των οποίων το συνολικό κόστος είναι λιγότερο από πέντε εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση των πράξεων ελλείψει πόρων των Δικαιούχων για την απόδοση του Φ.Π.Α.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπυκνώνει σειρά πολιτικών επιλογών της ΝΔ όπως είναι η στήριξη της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, η εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής αλλά και νέων προϊόντων με ελληνική προστιθέμενη αξία. Καθοριστικό εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, με εγγυήσεις διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

 

«Στόχος μας παραμένει η επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας που το 2021 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Όμως η ανάκαμψη και η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι για τη ΝΔ αυτοσκοπός. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ευημερίας για όλους. Μιας ανάπτυξης δίκαιης, με καλύτερες δουλειές και προοπτικές προόδου για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», κατέληξε ο βουλευτής.

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162