In Blog, Σεπτέμβριος 2022

Κανένα κόμμα δεν μπορεί -για τους όποιους πολιτικούς λόγους- να αγνοεί και να ακυρώνει την εθνική αποστολή της ΕΥΠ», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». 

 

Ο κ. Μαραβέγιας διευκρίνισε καταρχάς ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν εφαρμοστεί πρακτικά ήδη από τον Αύγουστο, όταν δηλαδή τέθηκε ζήτημα με συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ακεραιότητας της ΕΥΠ απαξιώθηκε από την αντιπολίτευση με αμετροεπείς δηλώσεις, κυρίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και, δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις και από το ΠΑΣΟΚ. 

 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής στηλίτευσε τις ακρότητες του κ. Σπίρτζη ο οποίος, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στην Επιτροπή, αποκάλεσε την ΕΥΠ «παρακρατικό παραμάγαζο», όπως και τη δήλωση Πολάκη ότι προσυπογραφεί την κατάργηση της ΕΥΠ και την απόλυση όλων των υπαλλήλων της από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κρίσιμος ρόλος της ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητος, ιδιαίτερα σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν για χρόνια τη χώρα. Όπως θα έπρεπε να είναι κατανοητό, ότι η απλή λήψη ενός SMS δεν συνεπάγεται την μετατροπή του κινητού τους σε βιντεοκάμερα παρακολούθησης…», είπε και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί διαρκώς να φορτώσει στην ΕΥΠ παράνομες ενέργειες και ειδικά το PREDATOR, το οποίο συνεχίζει να ταυτίζει αναπόδεικτα.

 

Ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο, τουλάχιστον όσον αφορά την τελευταία 3ετία, που να τεκμηριώνει εμπλοκή της ΕΥΠ σε παράνομες παρακολουθήσεις ή σε χρήση του PREDATOR. Αντιθέτως, όπως είπε, δημοσιεύθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άκουγε, χωρίς εισαγγελική έγκριση, τους ίδιους της τους υπουργούς, όπως τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε διάψευση του κ. Τσίπρα για τις αποκαλύψεις αυτές, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η σιωπή ισοδυναμεί με παραδοχή των παράνομων παρακολουθήσεων της περιόδου 2016-2017 και όσων στοιχείων είδαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος κατά την τελευταία συζήτηση στη Βουλή, επέμενε πως ο εκάστοτε Πρωθυπουργός γνωρίζει τις παρακολουθήσεις όλων των πολιτικών προσώπων. 

 

«Η ΝΔ δεν παριστάνει -όπως άλλα κόμματα- ούτε τον ανακριτή, ούτε τον εισαγγελέα. Και σίγουρα δεν θα πέσουμε στο επίπεδο ορισμένων που προεξοφλούν ευθύνες άλλων πολιτικών και παριστάνουν τους τιμητές των πάντων. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καμία έρευνα και χωρίς να έχουν ιδία αντίληψη», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι ο παραλογισμός εκείνων που επιθυμούν να ταυτίσουν την ΕΥΠ με το PREDATOR έφθασε στο σημείο να αναμείξουν το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια  για λογαριασμό της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι διέθεσε δεκάδες εκατομμύρια για την απόκτηση του  συστήματος PREDATOR. «Στον βωμό της σκοπιμότητας θυσιάζεται όχι μόνο το ΚΕΤΥΑΚ αλλά μια ολόκληρη υπηρεσία, εντεταλμένη από την Πολιτεία να προστατεύει την εθνική ασφάλεια της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την ελπίδα να μπει σύντομα «φρένο» στην απόλυτη άρνηση, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ευθείες απειλές και κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της ΕΥΠ και όχι την διάλυση της, όπως ζήτησε ο κ. Πολάκης. «Γιατί ανεξάρτητα από λάθος πράγματα που μπορεί να λέγονται στον δημόσιο διάλογο, λάθη σε βάρος της Ελλάδας δεν πρέπει να γίνονται και δεν συγχωρούνται από κανένα», διεμήνυσε ο βουλευτής. 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162