In Blog

Αναγκαία και σημαντική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ενιαίας αρχής για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου που εισήγαγε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων διοικητικών αρχών με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, πρόκειται για δυο Αρχές με συναφείς δραστηριότητες που θα μπορούσαν από την αρχή να συλλειτουργούν. Όμως, το 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει μια καινούργια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΕΠΠ, αντί να εμπλουτίσει την ήδη υπάρχουσα ΕΑΑΔΗΣΥ, δημιουργώντας έτσι έναν πρόσθετο γραφειοκρατικό φορέα με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων διοικητικών ελέγχων.

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι, με την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις δυο Αρχές, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, απλούστευση διαδικασιών αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους συμμετέχοντες στους δημόσιους διαγωνισμούς προμηθειών, παροχής υπηρεσιών και κατασκευής έργων. Στόχος σε ό,τι αφορά τις αναθέτουσες αρχές είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της ορθής εφαρμογής του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των διοικητικών προσφυγών, δηλαδή όσων ασκούνται πριν από τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο βουλευτής επικαλέστηκε την τεράστια εμπειρία του αντιπροέδρου της Βουλής από τη θητεία του στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να υπογραμμίσει ότι η όλη προσπάθεια αποσκοπεί τελικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η θεσμική ενοποίηση και το νέο οργανωτικό σχήμα αναμένεται να αποκαταστήσουν τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σήμερα και να ενισχύσουν τον προληπτικό έλεγχο του περιεχομένου των συμβατικών εγγράφων, αλλά και εφαρμογής του ενιαίου πλαισίου προμηθειών του Δημοσίου σε καίριους τομείς.

Επίσης, ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την κομβική χρονική στιγμή στην οποία ελήφθη η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή ενόψει αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, με την πληθώρα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία η χώρα καλείται να υλοποιήσει με γρήγορους ρυθμούς. Τέλος, επισήμανε ότι εξασφαλίζεται η συνέχεια στην στελέχωση της νέας ανεξάρτητης Αρχής, αφού διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας του προσωπικού τους που πλέον μεταφέρεται στο νέο φορέα, χωρίς καμία απολύτως απώλεια δικαιωμάτων. 

Κλείνοντας, επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της Ελληνικής Λύσης, η οποία από την μια κατακεραυνώνει τις «πολλές και αναποτελεσματικές ανεξάρτητες αρχές» και από την άλλη, σε σχέση με την συζητούμενη συγχώνευση -άρα και μείωση- ανεξαρτήτων αρχών, κράτησε μια επαμφοτερίζουσα στάση, αποφεύγοντας να αναγνωρίσει ρητά την σημασία της μεταρρύθμισης. «Επειδή σύμφωνα με το γνωστό αρχαιοελληνικό απόφθεγμα είναι «σοφόν το σαφές», κάτι που θέλω να πιστεύω πως αποδέχεστε στην Ελληνική Λύση ως φίλοι της Αρχαίας Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι σήμερα, όχι μόνο θα λάβετε σαφή θέση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά κι ότι τελικά θα το υπερψηφίσετε, αν θέλετε να είστε συνεπείς με τις προηγούμενες διακηρύξεις σας», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας απευθυνόμενος στους συναδέλφους του της Ελληνικής Λύσης.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162