In Blog, Uncategorized

«Για τη Νέα Δημοκρατία η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και δεν είναι αυτόματη. Αντίθετα προκύπτει μόνο από συστηματική δουλειά, εξειδικευμένη μελέτη κάθε κλάδου, αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και βέβαια με σοβαρές πολιτικές που ασκούνται από υπεύθυνους ανθρώπους». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο την απλοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα νομοθέτημα που δείχνει την φιλοσοφία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με θέματα αδειοδοτήσεων, ανάπτυξης και στήριξης των επενδυτών από το κράτος με διοικητικά μέτρα. Τέτοια είναι η απλοποίηση, η ψηφιοποίηση και βέβαια η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

 

Ο κ. Μαραβέγιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται τον αντίποδα αυτής της φιλοσοφίας, επικαλούμενος το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, τόνισε ότι την καλύτερη απάντηση στον κ. Τσίπρα την έδωσε ο πρώην υπουργός του Στ. Κοντονής, ο οποίος συνέκρινε τις ανακοινώσεις Τσίπρα με τις πρόσφατες εξαγγελίες Ερντογάν ότι θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια στους Τούρκους πολίτες…

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, ο πυρήνας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη βρίσκεται δυστυχώς στην απάτη της σεισάχθειας, την οποία επαναφέρει ο κ. Τσίπρας χρόνια μετά την πρώτη χρήση της, κατά την περίοδο 2012-14. «Επιχειρεί να εξαπατήσει ξανά τους πολίτες με υποσχέσεις ότι θα κουρέψει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια. Οι εξωπραγματικές αυτές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα επανόδου στην εξουσία, αφού είναι προφανές ότι καμία σεισάχθεια δεν μπορεί να κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «απέναντι στην πολιτική “ό,τι να’ναι” του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να ακολουθεί πορεία σοβαρότητας και ευθύνης».

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Ν.Δ. τονίζοντας ότι με σταθερότητα οδηγεί σταδιακά τη χώρα πέρα από τη οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει άμεσα την υγειονομική κρίση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν, η πρώτη την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,250 δις ευρώ προς ενίσχυση της δημόσιας υγείας και λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού, και η δεύτερη τη διενέργεια από τους ίδιους τους δήμους rapid test για κορωνοϊό, με δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο αυτό καθ’εαυτό, τόνισε ότι εισάγει μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης προωθώντας την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης για διάφορες κατηγορίες δραστηριοτήτων με την απλή γνωστοποίηση, δηλαδή με μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία προς την αρμόδια αρχή. Πλέον, η γνωστοποίηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και δεν θα συνοδεύεται από οποιαδήποτε δικαιολογητικά.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο άρθρο που ρυθμίζει θέματα ανάπτυξης και λειτουργίας των Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης έγκρισης λειτουργίας, υποκείμενες σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης, όλες οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ και επιχειρηματικά πάρκα. Η απλοποίηση αυτή είναι σημαντική και στην περίπτωση της Μαγνησίας, όπως είπε, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, οι οποίες χρειάζονται στήριξη και φυσικά ένα απλούστερο πλαίσιο λειτουργίας προκειμένου να αναπτυχθούν.

 

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να οριστικοποιηθούν πολύ σύντομα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι πόροι είναι απολύτως και επειγόντως αναγκαίοι, όχι μόνο για την χειμαζόμενη οικονομία αλλά κυρίως για την κοινωνία. «Είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 να ξεκινήσει γρήγορα, με την άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162