In Blog, Uncategorized

«Με την επιτάχυνση της κτηματογράφησης και την παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο πολίτη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. κερδίζει ένα στοίχημα που ήταν ζητούμενο δεκαετιών». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως είπε, θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Αυτό από μόνο του συνιστά έναν διοικητικό άθλο που οφείλεται στον πρακτικό τρόπο με τον οποίο το αρμόδιο υπουργείο προσεγγίζει το πρόβλημα. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας, αφού επισήμανε τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, που ταλαιπώρησαν την κοινωνία, αναφέρθηκε στις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Καταρχάς διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης, με ταυτόχρονη όμως επιτάχυνση του σταδίου αυτού. Πλέον, μετά την ανάρτηση, οι πολίτες θα υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων και το Γραφείο Κτηματογράφησης θα διορθώνει όσα σφάλματα μπορεί, αναμορφώνοντας τους κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα. Για όσες υποθέσεις προκύπτει αμφισβήτηση, θα συντάσσεται έκθεση και αυτή θα διαβιβάζεται στις επιτροπές επίλυσης. 

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας εξήρε την παρέμβαση τόσο του αρμόδιου υπουργού κ. Πιερρακάκη όσο και του υφυπουργού κ. Στύλιου, προκειμένου να αποκτήσουν οι πολίτες ουσιαστική διαδικτυακή πρόσβαση στο Κτηματολόγιο, καθώς η εφαρμογή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στο gov.gr, δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως λήψης πιστοποιητικών αλλά και υποβολής αιτήσεων για καταχώριση πράξεων. Με τον τρόπο αυτό η πρόσβαση στην κτηματολογική πληροφορία γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και λιγότερο κοστοβόρα. 

 

Μια άλλη τομή του νομοσχέδιου, όπως είπε, είναι η παράταση έως 31-12-2022 για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα διόρθωσης όλων των σφαλμάτων, είτε αφορούν σε ακίνητα γνωστού είτε άγνωστου ιδιοκτήτη. Ενόψει μάλιστα του ότι στις 31-12-2021 όλα τα ακίνητα που είχαν καταγραφεί ως άγνωστου ιδιοκτήτη θα περιέρχονταν στο Ελληνικό Δημόσιο, η παράταση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να ελέγξουν τις πρώτες εγγραφές των ακινήτων τους και να τις διορθώσουν για να προφυλάξουν την περιουσία τους.

 

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυνατότητα διόρθωσης ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, όπως και στην αναμόρφωση της διαδικασίας διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Με τη νέα ρύθμιση δεν απαιτείται η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση του σχετικού προδήλου σφάλματος, αλλά αυτή θα τεκμαίρεται από την μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα ημερών από την επίδοση της αίτησης. Περαιτέρω, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, διευκολύνοντας σημαντικά και σε όλα τα στάδιά της τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. 

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαραβέγιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία ρυθμίζονται χρέη που δημιουργήθηκαν έναντι των ασφαλιστικών ταμείων κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Όπως είπε, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Στο καθεστώς της ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021. Επίσης, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων σε όσους επλήγησαν από την πανδημία και απώλεσαν τη ρύθμισή τους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

 

«Οι παραπάνω παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την διαρκή στήριξη της στη κοινωνία. Γιατί όλοι πρέπει να μείνουν όρθιοι και δυνατοί με το τέλος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή έφερε», κατέληξε ο βουλευτής.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162