Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με θέμα την κύρωση του Κώδικα για τη θαλάσσια πολιτική και την υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.
Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας ξεκίνησε την ομιλία του στηλιτεύοντας την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου, σύμφωνα με την οποία οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων στελεχώθηκαν με ανεκπαίδευτο προσωπικό κατά την περίοδο του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα την αυξημένη θνητότητα. Απαντώντας στον κ. Μάρκου που μίλησε για εγκληματική πολιτική, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ένας γιατρός – και μάλιστα πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ επί ΣΥΡΙΖΑ – να κατηγορεί για εγκληματικές πράξεις εκατοντάδες συναδέλφους του. Πως είναι δυνατόν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να προβαίνει σε τέτοιους συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς χωρίς στοιχεία».
Το χειρότερο, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, είναι ότι την άποψη αυτή, εκτός από τον ίδιο, μοιράζονται άλλοι 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνυπέγραψαν το πρωτότυπο κείμενο της από 11 Ιουνίου Ερώτησης του κ. Μάρκου. Δηλαδή, συνολικά 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημόσια κατηγορούν εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές ότι ως δήθεν «ανεκπαίδευτοι» οδήγησαν στο θάνατο ασθενείς τους σε ΜΕΘ COVID του ΕΣΥ. Πρόκειται για τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ που μετακινήθηκε ή αποσπάστηκε κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο για να καλύψει έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. «Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι για τους οποίους κοπτόταν και χειροκροτούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα τους βγάζει στη
σέντρα, φορτώνοντας τους μάλιστα και υποτιθέμενες “εγκληματικές πράξεις”», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον τρεις από τους 38 είναι αδικαιολόγητοι γιατί έχουν θητεύσει και σε υπουργικές θέσεις, αλλά έχουν επίσης υπηρετήσει το ΕΣΥ.
«Πρέπει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη κοινωνία και κυρίως να σταματήσει να υπονομεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο συζητούμενο νομοσχέδιο, έδωσε έμφαση στα οικονομικά μέτρα που κωδικοποιεί και τα οποία συνιστούν την βάση των κρατικών ενισχύσεων που χρειάζονται μικρότερα νησιά, μεταξύ των οποίων οι Βόρειες Σποράδες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το “ΝΕΑΡΧΟΣ”, οι δράσεις στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Θαλάσσιας Γαλάζιας Οικονομίας ανοίγουν έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα και στη Μαγνησία. Επίσης, το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον επιδραστικό στις κοινωνίες και οικονομίες των νησιών
Στο σημείο αυτό, δεν παρέλειψε να εξάρει την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εκ μέρους νησιωτικών επιχειρήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο μέχρι 11/10/2021, όπως και την κρατική στήριξη στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πρακτορεία για την συμμετοχή τους στο σύστημα επιδοτούμενων εισιτηρίων του Μεταφορικού Ισοδύναμου που αφορά τους μόνιμους κάτοικους των νησιών.
Τέλος, σε συνέχεια της μέχρι τώρα πετυχημένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο κ. Μαραβέγιας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει την δυνατότητα επέκτασης της χορήγησης του και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων πέραν των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και του προσωπικού υπηρεσιών υγείας που υπηρετεί προσωρινά στα νησιά. «Είναι ευκαιρία με την λήξη της πιλοτικής φάσης του μέτρου και τον σχεδιασμό της μόνιμης εφαρμογής του, να δούμε πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε και άλλες κατηγορίες εργαζομένων έτσι ώστε να προσφέρουμε
μακροπρόθεσμα ένα αναγκαίο κίνητρο σε όσους καλούνται να υπηρετήσουν στην νησιωτική Ελλάδα, συχνά μακριά από τις οικογένειες τους», τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μόνιμου οικονομικού κινήτρου, αναμφίβολα θα προσφέρει έμπρακτη στήριξη και στις τοπικές κοινωνίες.