In Blog

Τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία για τη συμβολή της στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απέδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο περιθώριο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.

 

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, οι αστυνομικοί μας βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στη πρώτη γραμμή της μάχης, εκκενώνοντας οικισμούς, προστατεύοντας τα σπίτια των πληγέντων από κλοπές, συμμετέχοντας ακόμα και στην κατάσβεση εστιών όπου χρειάστηκε. «Οι πολίτες βλέπουν ξανά την αστυνομία να είναι δίπλα τους και να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την περιουσία τους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα κρίσιμο είναι και το έργο που γίνεται από τις διωκτικές αρχές με την διερεύνηση σειράς καταγγελιών για εμπρησμούς σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να βρει και να τιμωρήσει τους εμπρηστές. 

 

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι χάρη στις αποτελεσματικές προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει χαθεί μέχρι τώρα καμία ανθρώπινη ζωή, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του στηλίτευσε το σχόλιο του συναδέλφου του Παν. Κουρουμπλή, ότι «το πιο εύκολο πράγμα είναι να μην έχεις απώλεια ζωής στις πυρκαγιές», τονίζοντας ότι ως πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός με παρόμοιες ακραίες δηλώσεις. 

 

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι στοχεύει στην αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα από την διεύρυνση των ευκαιριών για ανώτατη εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών, προβλέποντας μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ στα πρότυπα των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Παρ’όλα αυτά, όπως είπε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενεργοποίησε για ακόμα μια φορά τα αντανακλαστικά της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 να κάνουν λόγο για απόπειρα «στρατικοποίησης της Αστυνομίας».

 

«Έχουν περάσει 48 χρόνια από τη μεταπολίτευση αλλά δυστυχώς κάποιοι ζουν ακόμα με τα στερεότυπα και τις ιδεοληψίες του 1974», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαπιστώνουν την «αρνητική στρατικοποίηση της Αστυνομίας» ή όταν καταγγέλλουν την αυτονόητη υποχρέωση επιβολής του νόμου εκ μέρους της Πολιτείας σαν μια δήθεν «αυταρχική στροφή», τότε σίγουρα δεν ζουν την ίδια πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες. «Όταν λ.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει στο εξωτερικό τους Έλληνες ένστολους για pushbacks και πνιγμούς παράνομων μεταναστών τότε φοβάμαι ότι πράγματι ζει σε άλλη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Ο βουλευτής ξεχώρισε από τις διατάξεις το νομοσχεδίου εκείνες που αφορούν:    

  • Νέα προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με Α.Ε.Ι., Α.Σ.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών
  • Τη δημιουργία προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • Την αναβάθμιση των υπαρχόντων τίτλων σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο
  • Τη δυνατότητα στους αποφοίτους της Σχολής Αστυφυλάκων να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με τη σχολή αξιωματικών και ΑΕΙ 
  • Την καθιέρωση για πρώτη φορά ενός κοινού συστήματος διδακτικών μονάδων και πιστοποίησης πτυχίων, με στόχο το πτυχίο της σχολής αξιωματικών της ΕΛΑΣ να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό
  • Την άμεση ενίσχυση όλων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας 

 

Για τους παραπάνω λόγους, όπως είπε, όλες οι ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων έσπευσαν να αναγνωρίσουν την μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου, επαινώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις τολμηρές -όπως τις χαρακτήρισαν- μεταρρυθμίσεις στην αστυνομική εκπαίδευση.  

 

Κλείνοντας, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αντιληφθούν ότι ακόμα και οι λεκτικές ακρότητες υπονομεύουν το δημοκρατικό κεκτημένο. «Τότε μόνο θα έχουμε δικαιώσει τις μεγάλες θυσίες και προσδοκίες του Ελληνισμού, όταν μάθουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια και να δεχόμαστε ως Εθνικό μόνο το Αληθές», κατέληξε ο βουλευτής.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162