In Blog

Υπόδειγμα τεχνοκρατικής πληρότητας και παράδειγμα αριστείας, χαρακτήρισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία σηματοδοτεί ξεκάθαρα δυο βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ΝΔ: την στήριξη της αριστείας στα ΑΕΙ και την σύνδεση των πανεπιστημίων με τη κοινωνία.       

 

Εμμένοντας στον όρο αριστεία, ο κ. Μαραβέγιας επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-19 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Παιδείας τον κ. Μπαλτά, είχε χαρακτηρίσει την αριστεία «ρετσινιά», για να έρθει αργότερα ο κ. Γαβρόγλου και να υποστηρίξει ότι η αριστεία είναι «εγωκεντρική». Σχολιάζοντας δε την επίθεση Βερναρδάκη στη Νίκη Κεραμέως, θύμισε στο Σώμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που  ίδρυσε νέα τμήματα ΑΕΙ στον «αέρα», χωρίς προσωπικό ή έστω πρόγραμμα σπουδών. «Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Εμείς δίνουμε αξία στη σοβαρότητα και την ευθύνη. Και βέβαια στην αριστεία που εσείς απεχθάνεστε», τόνισε ο κ. Μαραβεγιας απευθυνόμενος στους συναδέλφους του της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 

Επανερχόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε ότι θεσμοθετείται ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας για ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο, πιο καινοτόμο και διεπιστημονικό, με κοινά και διπλά διατμηματικά πτυχία, με διαπανεπιστημιακή κινητικότητα των φοιτητών – το Ελληνικό Erasmus, με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στην επιλογή μελών ΔΕΠ, με την αναβάθμιση της δια βίου μάθησης, με την προσέλκυση επισκεπτών Καθηγητών και Ερευνητών από εγνωσμένης αξίας ΑΕΙ του εξωτερικού, με την δημιουργία κοινών ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών προγραμμάτων με ξένα ΑΕΙ, με νέες υποτροφίες, με την εισαγωγή του θεσμού των βιομηχανικών διδακτορικών, με τη δυνατότητα ίδρυσης εξειδικευμένων επαγγελματικών μεταπτυχιακών και υποστήριξης από τα ΑΕΙ της δημιουργίας start-ups εκ μέρους των φοιτητών τους. 

 

«Πρόκειται πραγματικά για Νέους Ορίζοντες, όπως δηλώνει και ο τίτλος του Νομοσχεδίου, τους οποίους θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν φοιτητές, καθηγητές και επιχειρήσεις προς όφελος της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτίζει σήμερα την Ελλάδα του αύριο, έχοντας το βλέμμα της πάντοτε στραμμένο στις πλέον προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην καινοτόμο πολιτική σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία, ξεχωρίζοντας τη στήριξη της ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων εκ μέρους των ίδιων των φοιτητών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και γνώσεων που απέκτησαν. Επίσης, τόνισε ότι με την αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ, εκσυγχρονίζονται τόσο τα προγράμματα σπουδών, προσφέροντας νέα (διπλά, κοινά ή με εξειδικεύσεις) πτυχία, όσο το σύστημα εκλογής μελών Δ.Ε.Π, κάνοντας το πιο γρήγορο, πιο αξιοκρατικό και κυρίως πιο διαφανές. «Ανοίγουμε με αυτό το τρόπο το δρόμο για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού στη πατρίδα και την ανάσχεση του brain drain», είπε ο κ. Μαραβέγιας. 

 

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νομοθετική τακτοποίηση του νομικού καθεστώτος απασχόλησης των ιερέων, ένα πρόβλημα που παρέμενε αρρύθμιστο εδώ και 77 ολόκληρα χρόνια και πλέον επιλύεται οριστικά, όπως είπε, για περισσότερους από 3.500 ιερείς, που αποκτούν οργανικές θέσεις χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία κλειδώνει τον δυνητικό αριθμό μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο ιερέων, που σημαίνει ότι η όποια μελλοντική μεταβολή του αριθμού των μητροπόλεων ή των ενοριών δεν θα δημιουργεί άλλη οικονομική υποχρέωση για το κράτος. 

 

Κλείνοντας, ο βουλευτής εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και την τόλμη της κυβέρνησης  να πρωτοπορήσει, όπως είπε, διευρύνοντας ακόμα πιο πολύ την διαφορά της ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα που συνεχίζουν να ζουν στο χθες, στηρίζοντας μόνιμα την διατήρηση των κακώς κειμένων στη χώρα μας.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162