In Blog, Newsletter

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας για τη νέα κοινωνική κατοικία δίνει απάντηση στον πυρήνα του στεγαστικού προβλήματος, με την άμεση παροχή ποιοτικής και προσιτής στέγης σε χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές δυσκολίες, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μαραβέγιας επανέλαβε καταρχάς ότι, εν μέσω επάλληλων διεθνών κρίσεων, η κυβέρνηση πέτυχε να εξασφαλίσει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 5,6%, ενώ την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να εξηγήσουν το πώς θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα και αποφεύγουν να πουν στους πολίτες ότι σκοπεύουν να βρουν τα λεφτά για τα επιδόματα που προτείνουν από νέα υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων. Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα στείρας επιδοματικής παροχολογίας είναι όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση για την στέγαση των νέων. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ΝΔ δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών στην Ελληνική περιφέρεια, χωρίς φυσικά να αποκλείει μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης. Ενδεικτική της νέας κυβερνητικής πολιτικής είναι η κατασκευή με ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών σε πόλεις όπως ο Βόλος όπου αναμένεται η εκκίνηση των έργων το 2023. «Η πραγματική επίλυση του προβλήματος της ακριβής στέγασης θα έρθει μόνο με την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών, δηλαδή με την προσφορά φτηνής ή και δωρεάν στέγης προκειμένου να καλύψει την αντίστοιχη ζήτηση», επισήμανε ο κ. Μαραβέγιας και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα μέτρα του νομοσχεδίου, όπως είναι:

  • Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων ύψους ως 150.000 ευρώ 

σε νέους ηλικίας 25-39 ετών για την απόκτηση 1ης κατοικίας. Ειδικά για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και κατ’αρχάς αφορά 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια.

  • Το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής όπου φορείς του Δημοσίου θα αναθέτουν σε ιδιώτες κατασκευαστές με δικές τους δαπάνες, την ανέγερση επί δημοσίων εκτάσεων νέων κατοικιών, τις οποίες θα εκμισθώνουν σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
  • Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά τη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 νέοι ωφελούμενοι.
  • Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο περιλαμβάνει την ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για αναβάθμισή τους. 

«Το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει απάντηση στον πυρήνα του στεγαστικού προβλήματος που είναι η περιορισμένη προσφορά φτηνής κατοικίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, με εργαλείο όχι τόσο την επιδοματική πολιτική όσο την άμεση παροχή ποιοτικής και προσιτής στέγης», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι το καινοτόμο αυτό στεγαστικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο είναι προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, επιτρέπει την απόδοση στο 100% της κυριότητας νεόδμητων σπιτιών σε χιλιάδες νέους ιδιοκτήτες που αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σε εύλογο χρόνο δική τους κατοικία.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο: αναξιοποίητους πόρους του πρώην ΟΕΚ που προσεγγίζουν τα 2 δις ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ, αλλά και κίνητρα σε ιδιώτες για την ανακαίνιση κλειστών κατοικιών και εκμίσθωση τους. 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στο άρθρο που προβλέπει την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης των αγροτών έως τις 31.12.2016, επισημαίνοντας ότι  τόσο για την Πρόσθετη όσο για την Κύρια Ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α, θα θεωρείται πλέον ως πραγματικός και αυτός ο χρόνος ασφάλισης τους. Το δίκαιο αυτό μέτρο θα επιτρέψει την κανονική συνταξιοδότηση πολλών απόμαχων της εργασίας. Εξίσου θετική, όπως είπε, είναι και η τροπολογία για την αναστολή αύξησης επιτοκίων εκπρόθεσμης καταβολής ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, ενώ τέλος υπογράμμισε τη σημασία της ρύθμισης για την εξυγίανση προνοιακών φορέων σε σχέση με χρέη τους και στον ΕΦΚΑ. 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162