In Blog, Uncategorized

Αποκτούν το “know how” στην καταγραφή των τουριστικών τάσεων 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Σκιάθο η εκδήλωση-διαβούλευση για το Παρατηρητήριο Τουρισμού Βορείων Σποράδων, που διοργανώθηκε από τον βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, με συνδιοργανωτές τους Δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου, τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. 

 

Το Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει πιλοτικά για έναν χρόνο και, όπως τονίστηκε, οι Βόρειες Σποράδες είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία αντίστοιχων παρατηρητηρίων σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, με σκοπό την ορθότερη χάραξη του τουριστικού σχεδιασμού από τον ΕΟΤ. 

 

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου στις Βόρειες Σποράδες στηρίχθηκε σε μια πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια, και υλοποιήθηκε από μέλη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Στάθη Βελησσαρίου και κ. Θωμά Πούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, πρόκειται για μια καινοτόμα δράση σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα από την οποία οι Σποράδες θα αποκτήσουν το «know how» στην καταγραφή των τάσεων του τουρισμού. 

 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο βουλευτής τόνισε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπως αυτές που διαμορφώνονται σήμερα εξαιτίας της πανδημίας, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Απαιτούνται, όμως, σωστές δομές, συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξειδικευμένη γνώση και τεχνοκρατική αντίληψη. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα υγιές και σταθερό υπόβαθρο για να εξελιχθεί ο τουρισμός σε μοχλό τοπικής ανάπτυξης με απολύτως συγκεκριμένους στόχους: τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, το Παρατηρητήριο Τουρισμού θα συμβάλει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των Β. Σποράδων, ως ένας μηχανισμός συγκέντρωσης και παρακολούθησης δεδομένων σε σταθερή βάση, ώστε να διασφαλιστεί μια επίσημη καταγραφή των τάσεων του τουρισμού στην περιοχή, οι οποίες θα αξιολογούνται πριν τη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων, από τους φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις. 

 

Ο κ. Βελισσαρίου, ο οποίος τοποθετήθηκε στην εκδήλωση μέσω zoom, σημείωσε ότι το Παρατηρητήριο Τουρισμού Β. Σποράδων φιλοδοξεί να αποτελέσει μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού, αλλά και να ενταχθεί στο επίσημο δίκτυο Παρατηρητηρίων του υπουργείου Τουρισμού. Από την πλευρά του ο κ. Πούλιος εξήγησε δια ζώσης στους συμμετέχοντες τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου στην ιστοσελίδα http://observatorysporades.com/, όπου έχουν ήδη αναρτηθεί δοκιμαστικά τα ερωτηματολόγια που αφορούν την καταγραφή της κατάστασης του τουριστικού προϊόντος, το αποτύπωμα στον προορισμό (περιβάλλον, οικονομία, κλπ) όπως επίσης και την αξιολόγηση αυτού από τους τουρίστες. 

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις επιχειρήσεις των νησιών λέγοντας πώς όσο πιο «ζωντανό» κρατήσουν το Παρατηρητήριο, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τον τουρισμό στην περιοχή και, επομένως, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τους ίδιους τους επιχειρηματίες. 

 

Στην εκδήλωση-διαβούλευση συμμετείχαν ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδ. Τζούμας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σκοπέλου Αγγ. Ξηντάρης, η πρόεδρος του Δ.Σ. Αλοννήσου και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Αγάλου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Β. Σποράδων και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αθ. Ζλατούδης, ενώ μέσω zoom παρακολούθησε την εκδήλωση ο Γιάννης Μπουτίνας, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλ. Ευσταθίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκιάθου κ. Χρ. Δημητριάδης και εκ μέρους του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων ο κ. Αλκ. Γκαβόπουλος.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες λόγω της πανδημίας. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Τζούμας.

 

 

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162