In Blog

Για τα σημαντικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή και χθες Δευτέρα, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης αναφορών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που θα λειτουργήσει ως επίσημος συντονιστικός μηχανισμός και θα συνοδευτεί από την εισαγωγή ενός φίλτρου στη στελέχωση των φορέων παιδικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η πρόσληψη ή γενικότερα η απασχόληση σε φορείς παιδικής προστασίας προσώπων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εγκλήματα σχετικά με την οικογένεια, εμπορία ανθρώπων ή ναρκωτικών. 

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης που αφορά εφήβους ηλικίας 15 ετών και άνω, αλλά και ενηλίκους που σήμερα ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας. Το πρόγραμμα αυτό – όπως είπε – υπηρετεί την απo-ιδρυματοποίηση, η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις άλλες πολιτικές παιδικής προστασίας. «Αυτό που απαιτείται είναι να τους δώσουμε την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους, την ικανότητά τους για αυτόνομη διαβίωση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να στηρίξουμε τις σπουδές τους και να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική κατάρτιση όσων εφήβων θέλουν να δουλέψουν», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

 

Το πιο σημαντικό, όμως, βήμα της απo-ιδρυματοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, είναι η πρόβλεψη για παροχή στήριξης στην μελλοντική εργασιακή εξέλιξη των εφήβων που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. 

 

Στο σημείο αυτό, κάλεσε την αντιπολίτευση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα μέτρα που φέρνει το αρμόδιο Υπουργείο υπέρ της εργασίας αυτών των νέων ανθρώπων. «Να καταλάβουμε τελικά αν όντως θέλει η αντιπολίτευση να υπάρχει κρατική αρωγή στους έφηβους που ζουν σήμερα σε δομές, αλλά και έξω από αυτές», υπογράμμισε ο βουλευτής . 

 

Επίσης, χαρακτήρισε καίρια παρέμβαση στο χώρο της πρόνοιας τη διεύρυνση των ορίων ηλικίας για τους αναδόχους γονείς και την επιτρεπόμενη ηλικιακή διαφορά από τα παιδιά. Όπως είπε, με τη διάταξη αυτή διευκολύνεται ουσιαστικά η διαδικασία αναδοχής, που θα επιτρέψει σε περισσότερα παιδιά να βρουν οικογένειες. Ένα ακόμη μέτρο ουσιαστικής κοινωνικής φροντίδας είναι και η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ και τελικά μακροπρόθεσμα στην απo-ιδρυματοποίησή τους.  Παράλληλα είναι ένα μέτρο που διευκολύνει και τις ίδιες τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία να ανταποκριθούν καλύτερα στις υποχρεώσεις. 

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας έκανε λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με το σύστημα κοινωνικής προστασίας και εν τέλει συμβάλλουν στην στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε στην αντιπολίτευση ότι ο χώρος της παιδικής προστασίας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και επομένως είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζει κανείς τα θετικά βήματα που γίνονται με το παρόν νομοσχέδιο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162