In Blog

Με τη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε πρόσφατα στο θέμα της χωροθέτησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την πολιτική δικαιοσύνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραβέγιας ενημέρωσε το Σώμα ότι στις 29 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην υποβολή του τελικού αιτήματος προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για τη δωρεάν παραχώρηση του αναγκαίου ακινήτου στην οδό Ύδρας. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σημαντικό βήμα που πιστώνεται προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση, δηλαδή την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου με την μέθοδο ΣΔΙΤ. 

 

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι βασίζεται στις θετικές εμπειρίες που άντλησε η Δικαιοσύνη από την περίοδο της πανδημίας και τις οποίες το αρμόδιο υπουργείο μετέτρεψε σε μόνιμα μέτρα επιτάχυνσης της απονομής και της πολιτικής δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικό πεδίο αποτελεί η ενσωμάτωση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η χρήση νέων τεχνολογιών, τόσο από τις δικαστικές υπηρεσίες όσο και από τους διαδίκους, για την ψηφιοποίηση διαδικασιών όπως π.χ. η επίδοση δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα και η ηλεκτρονική τήρηση πινακίου.

 

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο βουλευτής την καθιέρωση της πρότυπης ή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, με την οποία επιλύονται ζητήματα που προκαλούν μεγάλο αριθμό δικών και αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων ή η διαιώνιση των δικών με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα μέτρο δοκιμασμένο στην πράξη, αφού ακολουθεί το επιτυχημένο πρότυπο της πιλοτικής δίκης στη διοικητική δικαιοσύνη, γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η αντίθεση της αντιπολίτευσης. Το ίδιο ακατανόητη χαρακτήρισε ο κ. Μαραβέγιας τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην νέα απλοποιημένη διαδικασία για τις Μικροδιαφορές και στη διεύρυνση των περιπτώσεων παράστασης των διαδίκων με απλή δήλωση. «Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιο κόμμα να διαφωνεί με τον ταχύτατο προσδιορισμό δικασίμου, τον περιορισμό ματαίωσης της συζήτησης και τη μη αναβολή τέτοιων υποθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην τροποποίηση του  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με την εισαγωγή της νέας – βελτιωμένης Τακτικής Διαδικασίας που αφορά τις προθεσμίες κατάθεσης και επίδοσης αγωγών, αλλά και τη δυνατότητα κατάθεσης συμπληρωματικών προτάσεων. Με την ίδια ρύθμιση, καταργούνται οι ασφυκτικές προθεσμίες για έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων και ορίζεται μεταβατικά -για εκκρεμείς διοικητικές διαφορές- ότι οι διάδικοι μπορούν να προσφεύγουν σε δικαστήρια πλησίον του τόπου διαμονής τους. 

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την κοινωνική σημασία των τροπολογιών των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Η πρώτη αφορά την επέκταση του κοινωνικά δίκαιου μέτρου χορήγησης στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, ενώ με τη δεύτερη παρατείνεται και διευρύνεται σειρά μέτρων υπέρ των πληγέντων από την πανδημία όπως: α) η παράταση μέχρι τέλη Οκτωβρίου της καταληκτικής προθεσμίας επανένταξης οφειλών σε ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω κορωνοϊού, β) η πρόσθετη συνεισφορά 37 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία πληττόμενων δανειοληπτών και γ) η παράταση έως τα τέλη του έτους της προθεσμίας αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενης οφειλής αιτούντος που έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».

 

«Όλα αυτά τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας, «σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που ήδη έγιναν πράξη ή ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, επιβεβαιώνουν την τεράστια διαφορά αξιοπιστίας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί και οι δυο να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και να ανακοινώνουν οικονομικά μέτρα, αλλά μόνο ο ένας κάνει όσα υπόσχεται». 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162