In Blog

Την ικανοποίηση της κοινωνίας της Μαγνησίας για την λύση που δρομολογήθηκε σε σχέση με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, στο περιθώριο της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 21 Ιουνίου, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της απάτης-πλαστογραφίας. Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι μετά και την τελική συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, μέσα στο επόμενο 15νθημερο, όπου θα οριστικοποιηθούν οι όροι ανάθεσης του έργου, θα ανοίξει ο «δρόμος» για την έναρξη του διαγωνισμού ανάδειξης του αναδόχου που θα κατασκευάσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Βόλο. «Είμαι σίγουρος πως η συνεχιζόμενη στήριξη των ΣΔΙΤ εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης θα δικαιώσει την υπομονή και τις προσδοκίες όλων μας», σημείωσε ο βουλευτής. 

 

Αναφερόμενος στη σημασία των διατάξεων του συζητούμενου νομοσχέδιου, επισήμανε ότι, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την διασυνοριακή συνεργασία στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων νέου τύπου και για την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων εθνικών αρχών. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ως παράδειγμα την υπόθεση σχετικά με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα και το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είδε το φως της δημοσιότητας, επικαλούμενος δήλωση πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες από τις εταιρείες του εκλιπόντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο φορολογικής έρευνας, αν δεν συνδέονταν «σε ευθεία γραμμή» με το φυσικό πρόσωπο.

 

Εκτός, όμως, από την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του ψηφιακού οικονομικού εγκλήματος, ο κ. Μαραβέγιας έδωσε έμφαση και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που διασφαλίζουν την ορθή εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως είπε, η Ν.Δ. έρχεται  να διορθώσει σειρά λαθών και παραλείψεων σε προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή τον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα ελάχιστες βδομάδες πριν τις εκλογές του 2019. 

 

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι ακόμα και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής έχει μιλήσει για «εξυπηρέτηση συμφερόντων» και «φωτογραφικές διατάξεις», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στη χώρα μας δυο προειδοποιητικές επιστολές επισημαίνοντας τις λανθασμένες διατάξεις που εισήγαγε η κυβέρνηση Τσίπρα. Ειδικά για την τρομοκρατία, η Κομισιόν εισήμανε σοβαρά λάθη και παραλείψεις στην εναρμόνιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινοτική Οδηγία 541/2017, που έρχεται να θεραπεύσει σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας. 

Κλείνοντας, υπογράμμισε την σημασία δυο επιμέρους ρυθμίσεων για φαινόμενα που έχουν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις: α) τη διάταξη για την λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία η οποία τυποποιείται ως αξιόποινη πράξη και τιμωρείται τόσο σε βαθμό σοβαρού πλημμελήματος, όσο σε βαθμό κακουργήματος  στις διακεκριμένες περιπτώσεις, με σημαντικότερη εκείνη όπου η πράξη είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει το θύμα σε αυτοκτονία ή σε απόπειρα της, β) τη διάταξη  που προβλέπει την αναβολή της ποινικής δίκης για σοβαρούς λόγους υγείας ή ανωτέρας βίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χορήγηση αναβολών σε ποινικά δικαστήρια και να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162