In Blog

 

Την ανάγκη να προωθηθεί ένας μακροπρόθεσμος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός τόσο στις πυρόπληκτες περιοχές, όσο σε νομούς που δοκιμάζονται σκληρά από την κλιματική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Μαγνησία, υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση. 

 

Με αφορμή το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που αφορά την επιτάχυνση της ανάθεσης ειδικών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμφανίζονται κατά την εκτέλεση τέτοιων έργων, αλλά υπογράμμισε επίσης την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την υπέρβαση τους. «Δεδομένου ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαίο να γίνουν έργα προστασίας του περιβάλλοντος γρήγορα και στοχευμένα», τόνισε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν ιδιαίτερα η Βόρεια Εύβοια και η Μαγνησία. 

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία καταρρίπτονται, όπως είπε, τα fake news που  διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, για δήθεν εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα καμένα δάση. «Με το 1ο άρθρο της συγκεκριμένης τροπολογίας επαναβεβαιώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε καν αναδρομικά από τη ΡΑΕ. Και μάλιστα αναστέλλεται η δυνατότητα υποβολής κάθε αίτησης αδειοδότησης, ακόμα και για ενταγμένες σε σχέδια χωρικής ανάπτυξης εκτάσεις. Πρόκειται για διατάξεις που διαψεύδουν με τον πιο ηχηρό τρόπο όσους επιμένουν σε θεωρίες συνομωσίας», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας. 

 

Αναφερόμενος στο βασικό περιεχόμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου, επισήμανε ότι εξυπηρετεί την επίτευξη των εθνικών στόχων για εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίηση της διατιθέμενης ενέργειας και σημαντικό εργαλείο αποτελεί, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός του στόχου για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σχέση με το 2017 σε όλους τους οικονομικούς τομείς (βιομηχανία, μεταφορές, επιχειρήσεις και σπίτια).

 

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε επίσης ότι ένα βασικό μέτρο που λαμβάνεται, σε εναρμόνιση με τη Κοινοτική νομοθεσία, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κτιρίων του δημόσιου, του τριτογενή τομέα και βέβαια βιομηχανικών μονάδων. «Αναμφίβολα τέτοιες δράσεις, σε συνδυασμό με έργα ανάπτυξης της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα στρέψουν την πραγματική οικονομία στη κατεύθυνση της βιώσιμης, περιβαλλοντικά φιλικής και πιο κερδοφόρας λειτουργίας της, προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων». Αναφερόμενος, εξάλλου, στο άρθρο για τους Δασικούς Χάρτες, σημείωσε ότι η χορήγηση 4μηνης παράτασης για τη διόρθωση σφαλμάτων και την υποβολή αντιρρήσεων, θα δώσει ανάσα σε όλους τους εμπλεκόμενους. 

 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και την κρατική επιδότηση της κατανάλωσης  ηλεκτρικού ρεύματος – φυσικού αερίου. Όπως είπε, με τα 168 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι στις τιμές της ενέργειας, οι επιδοτούμενοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ ανά ωφελούμενο. Διπλασιασμό επίσης θα δουν οι πολίτες και στην επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού κάθε νοικοκυριό θα λάβει αναδρομική επιδότηση 18 ευρώ το μήνα. Έτσι το συνολικό ποσό απευθείας επιδότησης μόνο για λογαριασμούς ρεύματος θα φτάσει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. 

 

«Πρόκειται για συνολικά μέτρα ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που βοηθούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος τόσο του φετινού φθινοπώρου όσο και του χειμώνα που έρχεται», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδείχθηκε πως ήταν όχι μόνο πραγματοποιήσιμες αλλά και δεσμευτικές για τον ίδιο. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το αγεφύρωτο χάσμα αξιοπιστίας μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε στα μάτια του λαού μόνο με ψέματα και αυταπάτες», κατέληξε ο βουλευτής.

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162