Με την αναφορά του Κων. Καραμανλή στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος ότι «η Ν.Δ. ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό», ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αντικείμενο το εργασιακό νομοσχέδιο.
Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, 47 χρόνια μετά, η Ν.Δ. συνεχίζει να υπηρετεί το γενικό συμφέρον, στηρίζοντας το σύνολο των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων της χώρας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς ή ιδεολογικές εμμονές. Στο πλαίσιο, αυτό το υπουργείο Εργασίας με το επίμαχο νομοσχέδιο επιδιώκει να προσαρμόσει το εθνικό εργασιακό πλαίσιο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, διασφαλίζοντας την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Στο αντίποδα, η αντιπολίτευση αρνείται απόλυτα κάθε θετική διάταξη του νομοσχεδίου, πριν καν δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο του.
«Τίθεται επομένως ένα ζήτημα σοβαρότητας και αξιοπιστίας για την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας και διερωτήθηκε από πού μπορεί να πηγάζει η ακραία εμπάθεια. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδρασή του στο νέο πλαίσιο περιορισμού των απολύσεων, υπενθύμισε ότι το 2018 είχε κάνει τιμωρητικές απολύσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μεταξύ των οποίων και σύσσωμης της απεργιακής επιτροπής των εργαζομένων που αντιδρούσαν τη μείωση των αποδοχών τους. Παρομοίως, το 2010 το ΚΚΕ είχε απολύσει τους εργαζομένους στον δικό του σταθμό, τον 902. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας, οι εργαζόμενοι μιλούσαν και τότε για «εκδικητική συμπεριφορά» του ΚΚΕ, «αντεργατικό όργιο», «χαφιεδισμούς», «τιμωρητικές απολύσεις» ακόμα και εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ έλεγαν ότι «στο σταθμό απαγορευότανε από πάντα η συνδικαλιστική οργάνωση». Επίσης, το 2013 το ΚΚΕ απέλυσε δεκάδες εργαζομένους του Ριζοσπάστη και της Σύγχρονης Εποχής αφήνοντας απλήρωτους εργαζομένους για αρκετούς μήνες.
«Κι όμως, τόσο το ΚΚΕ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη ΝΔ για «κατάπτυστη» και «αντεργατική» πολιτική», επισήμανε ο βουλευτής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί προορίζονται για εσωκομματική κατανάλωση και δεν αφορούν την κοινωνία, επικαλούμενος τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχέδιου, από πλήθος εργαζόμενων, συλλογικών φορέων και εργοδοτικών οργανώσεων. Όπως είπε, οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση ήταν, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, υπέρ της πλειονότητας των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες απορρίπτουν -πλέον ευθέως- τις κιτρινισμένες από τον χρόνο ιδεοληψίες και την ψεύτικη, πατερναλιστική στάση της αντιπολίτευσης. «Γιατί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας και δεν χρειάζονται πατερούληδες. Αυτό που ζητούν είναι εφαρμογή της νομιμότητας, πλήρη αμοιβή για την εργασία που προσφέρουν και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης» είπε ο κ. Μαραβέγιας, για να συμπληρώσει ότι αυτές τις συνθήκες διασφαλίζει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι διασφαλίζεται η προστασία του 8ώρου και σε κάθε περίπτωση το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας (40 ωρών) την εβδομάδα που κατοχυρώνει το νομοσχέδιο. Το νέο καθεστώς στις υπερωρίες και η ψηφιακή καταγραφή πραγματικής εργασίας εξασφαλίζουν ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολο τους, με αποζημίωση όλων των εργαζομένων για ΟΛΕΣ τις υπερωρίες που θα κάνουν. Παράλληλα αυξάνονται οι γονικές και άλλες ειδικές άδειες για κάθε εργαζόμενο, διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις για πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών, θεσπίζονται κανόνες διαφανούς λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, διευρύνεται το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, εισάγεται πρόβλεψη για την προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία, ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, θεσπίζεται το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία. Τέλος, προβλέπεται ότι κατά την διάρκεια απεργιών θα υπάρχει υποχρεωτικά προσωπικό εγγυημένης υπηρεσίας.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα του παρελθόντος για να αντικρίσουμε με καθαρή ματιά το μέλλον. Αυτήν τη κατ’εξοχήν προοδευτική οπτική εκφράζει και με το παρόν νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.