In Blog, Newsletter

 

Απολύτως αναγκαία για το σύστημα υγείας, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χαρακτήρισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τη δημιουργία ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι θα ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της Ν.Δ. εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία στην τρέχουσα συγκυρία, δείχνει την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τόσο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από μια απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από μια χρόνια εξελικτική νόσο.  Τέτοιες υπηρεσίες, όπως είπε, είναι απόλυτα απαραίτητες για την κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών, όχι μόνο του ίδιου του ασθενή, αλλά και της οικογένειάς του. Οι υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να παρέχονται σε Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, δημόσιες ή ιδιωτικές, που διακρίνονται σε Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Κατ’ Οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, σε Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία ή σε Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, σε Ξενώνες και σε Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας ασθενών, στο πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών.

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαραβέγιας απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, που έκανε λόγο για διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δήθεν «λουκέτα» νοσοκομείων της επαρχίας, τα οποία υποτίθεται ότι προανήγγειλε  ο Θ. Πλεύρης στο πλαίσιο του νέου χάρτη της υγείας. «Στην πραγματικότητα ο Υπουργός εξήγγειλε την επεξεργασία του νέου χάρτη υγείας, όπου καμία δομή επακριβώς δεν κλείνει, αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται αυτές οι δομές θα αναβαθμιστούν και η καθεμία θα έχει ένα δικό της χαρακτήρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών», τόνισε ο βουλευτής. 

 

Συνεχίζοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού για την περίοδο 2022 – 2023. Όπως είπε, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ό,τι στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά της γρίπης, το εμβόλιο θα αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής. Σημείωσε, επίσης, ότι η περίοδος των ιώσεων που διανύουμε, καθιστά επειγόντως αναγκαίο τον ευρύτερο δυνατό εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. 

 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2021, 2022, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα των εταιρειών και επομένως θα διευκολύνει τη λειτουργία τους. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί συνολικά η διευθέτηση χρεών ιδιωτών παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια ή κάποια πολύ-ιατρεία. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής όλων των χρεών προς τον ΕΟΠΥΥ, με τρόπο συνολικό, αλλά και βιώσιμο για το σύνολο των οφειλετών, προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία μικρότερων παρόχων και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας. 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162