In Blog

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε κάποιοι δικαιούνται να φαντάζονται “μεσάζοντες, μονοπώλια, δημοπρασίες” και άλλους δράκους στο υπαίθριο εμπόριο, όταν το μόνο που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο είναι η διαφάνεια, η ψηφιοποίηση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών που προτιμούν τις λαϊκές αγορές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, τη Δευτέρα στη Βουλή, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε καταρχάς τη σημαντική διάσταση των λαϊκών αγορών, ιδιαίτερα σήμερα που η πραγματική οικονομία δέχεται πληθωριστικές πιέσεις, που αφορά στην προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα ακρίβειας. Όπως είπε, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δυο βασικά εργαλεία: την αύξηση του ανταγωνισμού και την ενίσχυση της δημόσιας εποπτείας των αγορών. Γιατί χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς διαφάνεια και ρύθμιση των αγορών, ο μόνος χαμένος είναι τελικά ο απλός πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, το παρόν νομοσχέδιο εισάγει μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου του υπαίθριου εμπορίου, όπως η ψηφιακή πλατφόρμα e-καταναλωτής που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των τιμών στις λαϊκές αγορές και τον έλεγχο καταχρηστικών πρακτικών. «Η διαφάνεια είναι προαπαιτούμενο για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη, είτε αυτή αφορά κρατικές πολιτικές είτε οικονομικές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τακτική προκήρυξη για τη  χορήγηση αδειών υπαίθριου εμπορίου. Δείγμα διαφάνειας είναι επίσης η έγκαιρη γνωστοποίηση των τιμών όλων των πωλούμενων προϊόντων.

Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν το σχέδιο νόμου «όχημα εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών που μπορεί να φέρει μια αληθινή επανάσταση στις καταναλωτικές συνήθειες του απλού κόσμου και να συμβάλει στην κατάκτηση ενός διπλού στόχου. Στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων Ελλήνων». Αρκετοί, επίσης, παραδέχονται ότι «διορθώνονται διαχρονικές παθογένειες, αποκαθίστανται αδικίες και νοικοκυρεύονται οι λαϊκές αγορές».

Από την άλλη, ασκήθηκε κριτική που αφορούσε κυρίως τις άδειες και τα δικαιώματα όσων εκμεταλλεύονται εμπορικά τις θέσεις στις λαϊκές αγορές. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματα φέρνοντας στην Επιτροπή συγκεκριμένες βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει έναρξη ισχύος την 1η.2.2022, ώστε να υπάρξει χρόνος επαρκούς προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Όλες αυτές οι βελτιώσεις δείχνουν ότι ο αρμόδιος υπουργός ακούει τις προτάσεις και αντιμετωπίζει το θέμα των λαϊκών με κοινό νου. Γι’ αυτό ακριβώς υπογραμμίζω στους παραγωγούς της Μαγνησίας ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά θα είναι και στο μέλλον δίπλα στις λαϊκές αγορές για ο,τιδήποτε χρειαστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μαραβέγιας και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανακαλύπτουν «επίθεση στις λαϊκές αγορές και εισαγωγή μεσαζόντων και μονοπωλίων» στο υπαίθριο εμπόριο. «Είναι να απορεί κανείς πού βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο τέτοιες διατάξεις. Υπάρχει τελικά όριο στον παραλογισμό της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο βουλευτής.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την αλλαγή όρων δόμησης εντός Επιχειρηματικών Πάρκων προς διευκόλυνση νέων επενδύσεων σε logistics. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα αναμφισβήτητα θετικό μέτρο που αφορά και την Μαγνησία. Όμως υπενθύμισε στους υφυπουργούς Δήμα και Τσακίρη, ότι το υπουργείο πρέπει να ξαναδεί και τα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων εταιριών σε ΒΙΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα. «Στον Βόλο υπάρχουν έτοιμοι τέτοιοι υποδοχείς για υπηρεσίες logistics και τεχνολογικές δραστηριότητες. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και στην Ελληνική περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162