In Blog

Δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για στείρα άρνηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας υγείας, εξαπέλυσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβεγιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα την κύρωση σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η συζήτηση του οποίου διεκόπη εξαιτίας της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο θα πληθαίνουν οι επαναστάτες χωρίς αιτία», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι η αδιέξοδη στάση της αντιπολίτευσης έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία που επιζητά λύσεις στα προβλήματα και θέλει να κάνει βήματα μπροστά. «Η κάλπη θα αναδείξει τελικά τις ρεαλιστικές προτάσεις και το συγκροτημένο σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για το μέλλον. Όχι τα βίντεο «how to» και τα λόγια του αέρα», επισήμανε ο βουλευτής, ο οποίος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της στείρας πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την καταγγελία για την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αποφορτίσει τα δημόσια νοσοκομεία. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας υπεραμύνθηκε της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο το ΕΣΥ έχει υπερφορτωθεί από συρροή ιογενών περιστατικών, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των νοσηλειών και την επιβάρυνση συγκεκριμένων νοσοκομείων της Αττικής. Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των ράντζων. «Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να ακούσει αυτή τη λύση. Καταδικάζει προκαταβολικά κάθε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, η οποία δεν πρόκειται να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους νοσηλευόμενους που θα μεταφερθούν. Εν όψει εκλογών οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ποιο κόμμα εργάζεται για την πραγματική εξυπηρέτηση των ασθενών και ποιο θέλει να συσσωρεύονται οι νοσηλευόμενοι στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων». 

 

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στην προσπάθεια αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, η συζητούμενη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αφορά στην υλοποίηση ενός πενταετούς φιλόδοξου προγράμματος, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και την διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης νέων ανθρώπων μέσα από την εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών. Ειδικά για τα παιδιά θεσμοθετείται η συνεργασία ελληνικών δομών με το διεθνούς φήμης Child Mind Institute της Νέας Υόρκης.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στο πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας μαθητών 6 ως 12 ετών, που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το οποίο είχε εισηγηθεί ο ίδιος με κοινοβουλευτική του ερώτηση το 2021. Το Dentist Pass, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης -Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και θα χρηματοδοτηθεί με 32 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς όφελος 660.000 μικρών μαθητών, η οποία ελπίζω ότι θα αποτελέσει το 1ο -πιλοτικό- στάδιο που θα ακολουθηθεί από την καθολική εφαρμογή του μέτρου με την δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη όλων των παιδιών 6 ως 12 ετών», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

 

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην τροπολογία του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη που αφορά αφενός στην εξαίρεση των προσωπικών γιατρών από την εφαρμογή του Clawback και του Rebate, αφετέρου στην πρόσθετη αποζημίωση του προσωπικού του ΕΣΥ που μετακινείται σε άλλες μονάδες Υγείας προς κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Πρόκειται για 1800 ευρώ το μήνα επιπλέον για τους γιατρούς και 1200 ευρώ το μήνα επιπλέον για τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ. Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη αύξηση κατά 10% των μισθών των γιατρών κλάδου ΕΣΥ και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από την κυβέρνηση, από τις οποίες αναμφίβολα θα ωφεληθούν όλοι οι υγειονομικοί.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162