In Blog

Με το σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ξεκίνησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 18 Μαΐου, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε πως η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στη διεθνή σκηνή ως ένας αξιόπιστος εταίρος, με καθαρές απόψεις και πολιτικές αρχών. Το κορυφαίο μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, όπως είπε, ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια μέσα σε ένα ασταθές διεθνοπολιτικό περιβάλλον. Πέραν, όμως, της σημερινής διεθνούς συγκυρίας, μίλησε κυρίως για την αισιόδοξη Ελλάδα του 21ου αιώνα, μια ευρωπαϊκή χώρα με τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, μια χώρα με αυτοπεποίθηση που διαρκώς εξελίσσεται, αξιοποιώντας δυναμικά ευκαιρίες και διαθέσιμους πόρους, που ανακάμπτει και προοδεύει, που πλέον προσελκύει μεγάλες επενδύσεις, παραμένοντας ανοιχτή και σε νέες διεθνείς συνεργασίες.   

 

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, και η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα Data Centers που επιβεβαιώνει το φιλοεπενδυτικό πνεύμα αυτής της κυβέρνησης και τους ανοιχτούς ορίζοντες για την εθνική οικονομία, στη μετά covid εποχή.

 

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι αποτελεί μιαν αυτοτελή προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της ακρίβειας, που ξεκίνησε πέρυσι με την αύξηση των διεθνών τιμών στα καύσιμα και εντάθηκε από τον Φεβρουάριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στη χώρα μας οφείλονται εν μέρει και σε παθογένειες της ελληνικής αγοράς, με βασικότερη αυτή της κερδοσκοπίας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Εδώ ακριβώς, όπως είπε, έρχεται να παρέμβει το νομοσχέδιο με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών. 

 

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής στηλίτευσε την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να στηρίξουν μια προσπάθεια που θα βοηθήσει στο περιορισμό φαινομένων κερδοσκοπίας και έκανε λόγο για ανεύθυνους πολιτικούς που αρνούνται το προφανές καθήκον τους να προστατεύσουν την κοινωνία, απλά για να φανεί ότι διαφοροποιούνται από τη ΝΔ ή ακόμα χειροτέρα ότι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση σε ένα θέμα που δεν επιτρέπει την αντιπολίτευση σε βάρος της τσέπης και των δικαιωμάτων των Ελλήνων καταναλωτών. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μια σειρά νέων διατάξεων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τα δικαιώματα των καταναλωτών στην ενιαία εσωτερική αγορά. Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναγραφή τιμών, οι οποίες αυξάνουν την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικούς ισχυρισμούς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε επιχειρήσεις, με την αυστηροποίηση του πλαισίου προστίμων, ειδικά για εκτεταμένες παραβάσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη τσέπη των πολιτών. 

 

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι, οπωσδήποτε με αυτά τα μέτρα δεν κερδίζεται ο πόλεμος κατά της ακρίβειας, είναι όμως μια ακόμα μάχη μέσα σε ένα πόλεμο που συνεχίζεται και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για τον περιορισμό του φαινομένου, είπε και κάλεσε την αντιπολίτευση, έστω την τελευταία στιγμή, να αναθεωρήσει τη στάση της και να στηρίξει χωρίς αστερίσκους ένα νομοσχέδιο που προστατεύει τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων καταναλωτών.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162