In Blog

Ο νέος Ποινικός Κώδικας καταδεικνύει την τεράστια διαφορά αντίληψης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα ανήλικα παιδιά. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο βουλευτής υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία αντέδρασε επανειλημμένα στην χαλάρωση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για τα ειδεχθή εγκλήματα και δεν αποδέχεται τον άκριτο δικαιωματισμό της αντιπολίτευσης υπέρ των κακοποιών.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας κατήγγειλε την αντιπολίτευση για ατεκμηρίωτη κριτική απέναντι σε μια απόλυτα αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, στρέφοντας συγκεκριμένα τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου δήλωσε ευθέως ότι “η κυβέρνηση με την νομοθετική της παρέμβαση προκαλεί διαμπερή τραύματα και δολοφονεί τον Ποινικό Κώδικα”. Όπως τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας, «η θέση αυτή εκφράζει γνήσια, στο σύνολο της, την αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα ελάχιστες μόλις μέρες πριν τις εκλογές του 2019 και μετά την κατακραυγή έσπευσε να κρυφτεί πίσω από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για να εξηγήσει την παράξενη σπουδή του να ψηφίσει εσπευσμένα το νομοθέτημα αυτό, οριακά».

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι ο σημερινός Ποινικός Κώδικας δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαπνέεται από μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «δολοφονία». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της στους παθόντες και τις οικογένειες τους, στα παιδιά που κακοποιήθηκαν, στις γυναίκες που γίνονται αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή πέφτουν θύματα βιασμού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει μια εξήγηση και για όλα όσα τον κατηγορεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, σχετικά με τη στάση του ως κυβέρνησης έναντι της ποινικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως εκεί θα πρέπει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει την “δολοφονία του ποινικού δικαίου”».

Για να καταδείξει, τέλος, την τεράστια διαφορά αντίληψης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο βουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, στις οποίες αντιτίθενται τα άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, προβλέπεται:
•Μόνο ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας. Τα ανωτέρω αδικήματα με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα τιμωρούνται εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη. Επίσης μοναδική πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται και για το βιασμό ανηλίκου.
•Γίνεται αυτεπάγγελτη η δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και θεωρούνται κακουργήματα οι γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους. Σήμερα τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου.
•Επαναφέρεται το αδίκημα της μαστροπείας σε βάρος ενηλίκων, καθώς η κατάργηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε σημαντικό κενό στην ποινική αντιμετώπιση του και αυστηροποίηση των ποινών στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Αν από την πράξη επέλθει ο θάνατος επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.
•Αυστηροποιούνται οι τυπικές προϋποθέσεις απόλυσης υπό όρο.
•Αλλάζει η παραγραφή των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162