Στις πολιτικές προστασίας της οικογένειας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αξιόλογες καινοτομίες υπέρ των γονέων και ειδικά των εργαζόμενων, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της AHEPA (Chapter HJ-13 “Αργοναύτες”) με θέμα «Οικογενειακός προγραμματισμός, αντισύλληψη και υπογονιμότητα», που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27 Απριλίου, στον Βόλο.
Ο κ. Μαραβέγιας συνεχάρη καταρχάς την διοίκηση των «Αργοναυτών» για την πρωτοβουλία της να οργανώσει μια επιστημονική συζήτηση για το θέμα της οικογένειας σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα, όχι μόνο κοινωνικό αλλά πλέον πραγματικά εθνικό. Μια πρόκληση για το μέλλον της χώρας μας που ξεπερνά επιστημονικές προσεγγίσεις, κομματικές θέσεις και οικονομικές θεωρίες.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, σημείωσε ότι το δημογραφικό πρόβλημα ξεπερνά ακόμα και τις ατομικές στάσεις του καθενός απέναντι στον θεσμό της οικογένειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος, ως τρίτεκνος, θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη μιας μεγάλης οικογένειας και την χαρά που δίνει στους γονείς το δώρο των παιδιών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η μεγάλη οικογένεια είναι προτεραιότητα για όλους. «Πρέπει επομένως, πέρα από ηθικολογίες, να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Και να πάρουμε ως κοινωνία ουσιαστικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οικογένειας και του γονεϊκού ρόλου» τόνισε.
Ο βουλευτής υπογράμμισε πως η άσκηση δημογραφικής πολιτικής, πέραν της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η κοινωνία των πολιτών, παραμένει θεμελιώδης υποχρέωση του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, διαχρονικά η ελληνική πολιτεία εφαρμόζει πολιτικές στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών με:
- Την παροχή προνοιακών επιδομάτων
- Την εργασιακή αποκατάσταση τους, κυρίως στο Δημόσιο καθώς και
- Την πολιτική φοροελαφρύνσεων και ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τους πολύτεκνους.
Ωστόσο, όπως είπε, αυτά τα κίνητρα έχουν ξεπεραστεί στην πράξη, εδώ και χρόνια, από τις δημογραφικές εξελίξεις, διότι ρεαλιστικό ζητούμενο δεν είναι πλέον η κλασσική πολυτεκνία αλλά η απόκτηση τριών ή έστω 2 παιδιών για να υπάρξει τουλάχιστον ανάσχεση της μείωσης του Ελληνικού πληθυσμού. Επομένως η έννοια της πολυμελούς οικογένειας, σε μια χώρα όπου οι γεννήσεις μειώνονται συνεχώς, έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων ένα πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που είχε πριν 30 χρόνια και, χωρίς καμία δόση υπερβολής, η απόκτηση 2 τουλάχιστον παιδιών πρέπει πρακτικά να συνεπάγεται την πολυτεκνική ιδιότητα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα που παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η λύση του Ελληνικού δημογραφικού προβλήματος. «Ξεκάθαρα, δεν μπορεί να μας αφορά ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, γιατί η μετανάστευση δεν είναι λύση για τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε ότι η τάση «γήρανσης» της Ελλάδας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, θα αναστραφεί μόνο με την λήψη ριζικών μέτρων υπέρ της οικογένειας, της Ελληνικής οικογένειας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο βουλευτής, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προχώρησε στην εφαρμογή βασικών πολιτικών προστασίας της οικογένειας, υιοθετώντας αξιόλογες καινοτομίες υπέρ των γονέων και ειδικά των εργαζόμενων. Ειδικότερα, κατά την τελευταία 2ετία νομοθετήθηκαν:
- προστασία και των 2 γονιών από την απόλυση
- νέες άδειες πατρότητας
- ειδική άδεια φροντιστή για πρόσωπα με ανάγκη στην οικογένεια
- δυνατότητα ευέλικτης εργασίας για γονείς με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις
- πρόσθετες γονικές άδειες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πιο πρόσφατα
- τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φροντίδα των παιδιών στο σπίτι μαζί με
- νέους χώρους φύλαξης βρεφών και νηπίων σε μεγάλες επιχειρήσεις, για τις εκεί εργαζόμενες μητέρες.
«Πρόκειται για σημαντικά μέτρα που δημιουργούν μια στέρεη βάση για την επόμενη κοινωνική πρωτοβουλία της κυβέρνησης την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής που θα απευθύνεται σε όλους τους νέους ανθρώπους, εργαζομένους και ανέργους που θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια αλλά δεν έχουν δική τους στέγη ή ανθρώπους που θα ήθελαν να διευρύνουν την οικογένεια τους αλλά αισθάνονται πως δεν διαθέτουν μια σταθερή οικονομική βάση.
Όπως είπε, η πολιτική αυτή έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται με την ανάθεση στον νέο ΟΑΕΔ, μετά την ψήφιση πριν από λίγες μέρες του νόμου για την «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης», ευρύτατων αρμοδιοτήτων κοινωνικής στέγης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εδράζεται αφενός στην αξιοποίηση δημόσιας γης για την κατασκευή νέων κατοικιών για οικογένειες, αφετέρου στην ανακαίνιση παλαιών, αναξιοποίητων ακινήτων με στόχο την στέγαση νέων ζευγαριών».
Κλείνοντας ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα επαναστατικό βήμα που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να προσεγγίσει τον πυρήνα του δημογραφικού προβλήματος, που δεν είναι τόσο η παροχή διευκολύνσεων στις οικογένειες αφού δημιουργηθούν, αλλά η δημιουργία νέων οικογενειών. «Ουσιαστικά – πραγματικά κίνητρα που θα ωθήσουν τους νέους και τις νέες Ελληνίδες από την εργένικη ζωή ή την απλή συμβίωση προς τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση όσων περισσότερων παιδιών θέλουν», κατέληξε ο βουλευτής.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο γυναικολόγος Παναγιώτης Λούτσος, ο ουρολόγος Γιώργος Στράκας και ο καθηγητής εμβρυολογίας Γιώργος Ανυφαντής.