In Blog

«Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαγνησία ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, ως «κλειδί» για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας». Αυτό τόνισε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 24 Μαΐου, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών». 

 

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα του Νομού Μαγνησίας – αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες – φέρνοντας έτσι στην επικαιρότητα την νέα Μαγνησία, η οποία βρίσκεται πλέον στο επενδυτικό προσκήνιο ως μια από τις δυναμικότερες περιοχές της χώρας, με τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Έναν Νομό με αυτοπεποίθηση που διαρκώς εξελίσσεται, αξιοποιώντας νέες ευκαιρίες και διαθέσιμους πόρους, που προοδεύει και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

«Αυτή είναι και η στόχευση και του συζητούμενου νομοσχεδίου», επισήμανε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από την διεύρυνση των σχημάτων που θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη του ελληνικού επιχειρείν. Βασικό εργαλείο του νομοσχέδιου, όπως είπε, είναι οι φοροαπαλλαγές που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση των πολλών μικρών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές, πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς. Συγκεκριμένα, εισάγονται φορολογικά κίνητρα όπως:

 

-Η μείωση κατά 30% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στα φορολογητέα κέρδη του νέου σχήματος για 9 έτη. 

-Η απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων από την καταβολή φόρου για την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού τους σε τρίτο, υπό προϋποθέσεις. 

-Η απαλλαγή από τέλος χαρτοσήμου και κτηματολογικές επιβαρύνσεις.

-Η αναγνώριση έκπτωσης δαπανών για την απόκτηση νέων εταιρικών συμμετοχών και

-Η απαλλαγή των νέων σχημάτων από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. 

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κίνητρα που δίνονται σε ειδικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας όπως η συμβολαιακή γεωργία, ενώ τόνισε πως ένα μέτρο που θα συμβάλλει στον ευρύτερο μετασχηματισμό της πρωτογενούς παραγωγής είναι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με 600 εκατομμύρια ευρώ της ψηφιοποίησης των αγροτικών επιχειρήσεων. Οι πόροι αυτοί, όπως είπε, έρχονται να προστεθούν στα 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία εξασφάλισε η Ελλάδα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολιτική της Ν.Δ. στον αγροδιατροφικό τομέα έχει μόνιμα αποτελέσματα, τα οποία αλλάζουν ριζικά το παραγωγικό προφίλ της χώρας.  

 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην υπουργική τροπολογία που αφορά την νέα απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 13.000 ιδιοκτητών ακινήτων, για περιπτώσεις πολύ μικρών ποσοστών συνιδιοκτησίας σε μεγάλα ακίνητα, λέγοντας ότι χωρίς αυτή την αλλαγή οι ιδιοκτήτες τους θα επιβαρύνονταν αυτοτελώς με φόρο δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το δικαίωμα τους. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε με ανακοίνωσή του για την κατάθεση «2ης συνεχόμενης τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ», ο κ. Μαραβέγιας υπενθύμισε ότι, πέραν της 1ης μεγάλης μείωσης του ΕΝΦΙΑ που έφερε η ΝΔ το 2019 και της σημερινής απαλλαγής, είχε προηγηθεί μια ακόμα φοροελάφρυνση έως και 40% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες το 2022. «Πρόκειται για μείωση του ΕΝΦΙΑ που αφορά 5 εκατομμύρια Έλληνες, με την συνολική φοροελάφρυνση να ξεπερνά πλέον το 34%, σε σχέση με την τελευταία εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ επί ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο βουλευτής. 

 

«Αυτή είναι όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης «κοινωνική πολιτική στη πράξη». Το γεγονός ότι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς μας δείχνει ότι δεν έχει επανεκτιμήσει ουσιαστικά την κυβερνητική του αποτυχία. Συνεχίζει να επιμένει στα φορομπηχτικά μέτρα της εποχής εκείνης, θυμίζοντας σε όλους την πρωτοφανή φορολεηλασία των Ελλήνων την περίοδο 2015 – 2019», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162