In Blog

 

Την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του εθνικού σχεδίου της χώρας μας για τη δημόσια υγεία, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του ως εισηγητής της Ν.Δ. στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

 

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου παρουσίασε στα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας παρατήρησε καταρχάς ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης δέσμευσης του υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη να ξεκινήσει σύντομα το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου θέτει το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και πρόκειται για μια δέσμη μέτρων, στην πλειονότητά τους άμεσων ή μεσοπρόθεσμων, μέχρι περίπου το 2025. 

 

Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο βουλευτής, κατά τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας, έχουν επηρεαστεί σοβαρά όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, σε ότι αφορά την περίθαλψη των καρκινοπαθών, διαταράσσοντας, τόσο την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία, ή καθυστερώντας τη διάγνωση αλλά και τον εμβολιασμό του καρκίνου, στις περιπτώσεις που αυτός είναι εφικτός. Είναι επομένως απαραίτητο, τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν σε τομείς όπου υπάρχει ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, προκειμένου να καλύψουν κάποιο, τουλάχιστον, από το χαμένο έδαφος. 

 

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και συντονισμού, εισηγούμενη σειρά συγκεκριμένων μέτρων, όπως ερευνητικά έργα για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου, δράσεις πρόληψης και προαγωγής, ή αγωγής της υγείας, αλλά και προγράμματα βελτίωσης της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη διασφάλιση της παροχής περίθαλψης για τον καρκίνο και σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. 

 

Αναφερόμενος στα ερευνητικά θέματα, ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε κορυφαία παρέμβαση τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γνώσης για τον Καρκίνο, ενώ από τα μέτρα πρόληψης ξεχώρισε της πανευρωπαϊκές δράσεις: α) του εμβολιασμού τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξαλειφθούν οι καρκίνοι του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, β) του εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, γ) της πρόληψης του καρκίνου του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C και του καρκίνου του στομάχου, δ) της δημιουργίας μιας γενιάς χωρίς καπνό, με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης πλαίσιο, για τον έλεγχο του καπνού. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα,  δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις όχι μόνο από νομοθετικής πλευράς, αλλά και για την ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία ότι όλα τα παραπάνω «κουμπώνουν» με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει μεσοπρόθεσμα το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», προϋπολογισμού άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος δράσεων όπως είναι, ενδεικτικά, η προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, η ενίσχυση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και η εισαγωγή προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. 

 

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας απεικόνισης του καρκίνου που αφορά στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της εξατομικευμένης φροντίδας των ασθενών και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων για τους κλινικούς γιατρούς. Στο ζήτημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά το ελληνικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου που αποτελεί μέρος του εθνικού σχεδίου για τη δημόσια υγεία.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας εκτίμησε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του εθνικού μας σχεδίου για τη δημόσια υγεία μειώνοντας την αντίστοιχη νοσηρότητα και θνητότητα από τους καρκίνους στη χώρα μας. 

 

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162