In Blog

Δυο σημαντικά θέματα της Μαγνησίας έθεσε υπόψη των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων. 

 

Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε καταρχάς στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια δομή μοναδική στην Ελλάδα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε προεκλογικά να διαλύσει. «Η δομή ευτυχώς σώθηκε», όπως είπε, «αλλά συνεχίζει να χρειάζεται τη συνδρομή του υπουργείου και την στήριξη όλων για την εύρυθμη λειτουργία της». Το δεύτερο θέμα για το οποίο ενημέρωσε το Σώμα είναι η παλαιότητα των κτιριακών υποδομών των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας. Και για τις δυο σωφρονιστικές δομές, ο βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, τόσο των οικημάτων όσο των υποστηρικτικών τους υπηρεσιών. Υπενθύμισε ότι έχει προτείνει στην εταιρία Κτιριακών Υποδομών του Δημοσίου και ο πρόεδρος της έχει αποδεχθεί, να προωθήσει το μελετητικό και το κατασκευαστικό μέρος των απαιτούμενων έργων, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα έργα αυτά θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα. 

 

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την προσωπική ικανοποίησή του διότι το 2019, ως νέος τότε βουλευτής, είχε θέσει στους αρμόδιους υπουργούς το πρόβλημα της γραφειοκρατικής εμπλοκής της ΕΛΑΣ σε διαδικασίες άσχετες με τα καθήκοντα αστυνόμευσης. «Είναι ένα πρόβλημα που σήμερα βρίσκει την οριστική του λύση», τόνισε και πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται ταυτόχρονα η ψηφιακή μεταρρύθμιση της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών με μάρτυρες και διαδίκους. «Ήταν μια πορεία ριζικών αλλαγών που επιτάχυνε το 2020 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λόγω κορωνοϊού».

 

Όπως είπε ο βουλευτής, η αρχή έγινε με την ψηφιοποίηση της Διοικητικής Δικαιοσύνης και συνεχίστηκε η ίδια επιτυχημένη πορεία για τα πολιτικά δικαστήρια, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει στην εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων εργατοωρών για τους δικηγόρους, στην μείωση της γραφειοκρατίας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, στην γρήγορη εξυπηρέτηση των διαδίκων και τελικά στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Σήμερα η πορεία αυτή ολοκληρώνεται με την απλοποίηση διαδικασιών και της Ποινικής Δικαιοσύνης. Τέτοιες διαδικασίες τις οποίες περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι:

  1. Η επίδοση κλήσεων σε μάρτυρες
  2. Η αποστολή εισαγγελικών προτάσεων 
  3. Η περάτωση της κύριας ανάκρισης και κυρίως 
  4. Η ενημέρωση των διαδίκων για την έκδοση διατάξεων, βουλευμάτων και αποφάσεων που τους αφορούν.

 

«Στόχος της ΝΔ δεν είναι μόνο η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και η αποδέσμευση άνω των 1500 αστυνομικών,  προκειμένου να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστοι την βασική αποστολή τους που είναι η προστασία της ασφάλειας και της περιουσίας κάθε πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι στην ίδια κατεύθυνση είναι εξίσου σημαντική η αποφόρτιση του αστυνομικού προσωπικού από διοικητικές εργασίες. «Αφήνουμε πίσω μας οριστικά την εικόνα του αστυνομικού – κούριερ ή σφραγιδοφύλακα, η οποία –κακά τα ψέματα- όχι μόνο επιβάρυνε χωρίς λόγο τους ένστολους αλλά ήταν και ένα αντιπαραγωγικό πάρεργο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική και χρήσιμη την συμπερίληψη του email ως στοιχείου επικοινωνίας, το οποίο θα δηλώνουν οι μάρτυρες και οι διάδικοι, όπως και την αξιοποίηση του gov.gr για τις ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις δικαστικών εγγράφων σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο ίδιος πρότεινε την διασύνδεση του δικαστηριακού αυτού συστήματος με το εθνικό μητρώο επικοινωνίας πολιτών, που περιέχει πολλές σχετικές πληροφορίες. 

 

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στα «Καθήκοντα των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, με αφορμή τα προχθεσινά έκτροπα στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πάλι την ευκαιρία να ταυτιστεί με τους δήθεν «φοιτητές» που τα ξανασπάσανε στο Αριστοτέλειο και να αποκηρύξει την κάθε είδους Αστυνομία, Πανεπιστημιακή ή μη.   

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162