In Blog

Επίσκεψη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο οποίος σε διεξοδική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Στρατηγόπουλο, τον Β΄αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Σαράφη και το μέλος της διοίκησης κ. Γιώργο Αθανασάκη, ενημερώθηκε για τα οικονομικά και άλλα θέματα που απασχολούν τους 585 δικηγόρους της πόλης.

 

Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αναφέρθηκαν καταρχάς στην καθυστέρηση εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας από την Πολιτεία, που υπερβαίνει τα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ανεκκαθάριστες υποθέσεις να προσεγγίζουν τις 60.000. Οι δικηγόροι ζητούν να δρομολογηθούν fast track διαδικασίες, έτσι ώστε να αποπληρωθεί τουλάχιστον το 80% των εκκρεμών υποθέσεων.

 

Βασική διεκδίκηση παραμένει, επίσης, η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικηγόρους που συμμετέχουν ως πρόεδροι και μέλη στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων επί Δασικών Χαρτών. Το αίτημα αυτό έχει προωθήσει ήδη ο κ. Μαραβέγιας με Αναφορά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώντας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις, διότι, πέραν των δίκαιων αιτιάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αδικεί συνολικά την προσπάθεια και το έργο που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα, οι 4 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων επί Δασικών Χαρτών που λειτουργούν στη Μαγνησία.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε, επίσης, το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου να επισημαίνει ότι, εκτός από το έμμεσο όφελος για τους δικηγόρους, θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών και κυρίως των πλέον ευάλωτων, στις νομικές υπηρεσίες. Ακόμη, συζητήθηκε η προοπτική επέκτασης της απαλλαγής από τον ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000€, από τα 10.000€ που είναι σήμερα, ώστε να διευρυνθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα.

 

Σε σχέση με τη μεγάλη μείωση της δικηγορικής ύλης από την Πολιτεία, ως αποτέλεσμα της οικονομικής και των λοιπών κρίσεων, οι δικηγόροι τόνισαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ελάχιστο ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες που υφίστανται, λόγω της αποδικαστικοποίησης ορισμένων  υποθέσεων και της αποσυμφορητικής νομοθεσίας.

 

Τέλος, για μια ακόμη φορά, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, αλλά και στη χωροθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, τονίζοντας ότι η θέση που έχει επιλεγεί είναι λάθος διότι έχει το στοιχείο της διεκπεραίωσης (μελετητική ανωριμότητα, κακή πρόσβαση, όχι περίοπτη θέση) και δεν συνάδει με το κύρος και τον συμβολισμό ενός Δικαστικού Μεγάρου. Όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα του υπάρχοντος κτιρίου, τονίστηκε για μια ακόμη φορά, η ανάγκη εκτεταμένων συντηρήσεων και ένταξής του στο επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Ο κ. Μαραβέγιας δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, τόσο για την αναβάθμιση της απονομής της δικαιοσύνης στη Μαγνησία, όσο για την επίλυση των προβλημάτων του νομικού κόσμου που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σοβαρά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162