Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Μπαγινέτα, είχε χθες στο υπουργείο ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας “Oliveto Magnes”.
Ο βουλευτής συζήτησε με τον κ. Μπαγινέτα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές, λόγω της κλιματικής αλλαγής (λειψυδρία, συνθήκες καύσωνα) και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της ελαιοκομίας στην περιοχή της Μαγνησίας. Ειδικότερα, ενημέρωσε τον Γ.Γ. του υπουργείου για τη μερική ή ολική ακαρπία λόγω των παγετών στις αρχές της άνοιξης του 2021, τις αυξήσεις στο δικαίωμα έκθλιψης από τα τοπικά ελαιοτριβεία, τη μείωση της παραγωγής από το γλοιοσπόριο, τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την έλλειψη σύγχρονων μορφών ελαιοκομικών φορέων που θα αναδιοργανώσουν την τοπική ελαιοκομία ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Προκειμένου η τοπική ελαιοκομία να είναι βιώσιμη, τόσο ο κ. Μαραβέγιας, όσο οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Παραδοσιακών Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας “Oliveto Magnes”, πρότειναν τα εξής:
– Άμεση και ουσιαστική στήριξη της τοπικής ελαιοκαλλιέργειας για τα επόμενα πέντε έτη με οικονομικές ελαφρύνσεις και πιο στοχευμένη κατανομή των επιδοτήσεων για σταδιακή μετάβαση στην Οργανική Καλλιέργεια.
– Αξιοποίηση του παραδοσιακού χαρακτήρα ελαιώνα της Ν.Δ. Μαγνησίας μέσω των πυλώνων της νέας ΚΑΠ που σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιολογική καλλιέργεια, την προστασία του οικοσυστήματος εντός του οποίου βρίσκεται ο ελαιώνας σε μία περιοχή με σημαντική ελαιοκομική κουλτούρα.
Ο κ. Μπαγινέτας χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να εξετάσει τις προοπτικές υλοποίησής τους για τη στήριξη της ελαιοκομίας στην περιοχή, με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τη νοτιοδυτική Μαγνησία, αλλά για ολόκληρο το Νομό.