In Blog, Uncategorized

Συναντήσεις με Τσιάρα και Δικηγορικό Σύλλογο, ερώτηση προς Υπ. Οικονομικών

Το θέμα του δικαστικού μεγάρου κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα και το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Παράλληλα, ο βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το ζήτημα της χωροθέτησης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί επιτέλους μια κοινή πολιτική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας συναντήθηκε με τον κ. Τσιάρα την Τρίτη 6 Ιουλίου. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου, μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για την υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Μαραβέγια, την Τρίτη 12 Ιουλίου,  με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστο Στρατηγόπουλο και μέλη του Δ.Σ. Ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι δογματικός στο θέμα της χωροθέτησης, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο του Δήμου Βόλου, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς τον ξενοδόχο, δικαστικό μέγαρο δεν γίνεται» και πρόσθεσε ότι 4 προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα δεν αφορούν ακίνητα του Δήμου.

Σε συνέχεια των δυο συναντήσεων, ο κ. Μαραβέγιας ολοκλήρωσε την πρωτοβουλία του με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, από τους οποίους ζητεί ενημέρωση για το αν θα παραχωρηθεί τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών το ακίνητο της οδού Ύδρας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πότε ακριβώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθέτησης του νέου δικαστικού μεγάρου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς:

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΥΠΟΙΚ κ. Τριαντόπουλου σε σχετικό αίτημα του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου, που μου κοινοποιήθηκαν, η προταθείσα χωροθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο της οδού Ύδρας εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συνερωτώμενων υπουργείων (αντιστοίχως ΓΓ Φορ. Πολιτικής & Δημ. Περιουσίας και Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών).

Μάλιστα εμφανίζεται να έχει κατατεθεί το αναγκαίο σχετικό αίτημα από την 2η προς την 1η προαναφερθείσα υπηρεσία στις 9/6/2021 (με αρ. πρωτ. οικ. 21142) όπου ζητείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης η παραχώρηση του ως άνω οικοπέδου, αφού κρίθηκε από αυτό κατάλληλο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο.

Απαντώντας όμως στις 14/6/2021 η ΓΓ Φορ. Πολιτικής & Δημ. Περιουσίας (με το έγγραφο της υπ’αρ. πρωτ. ΕΞ 70062) εμφανίζεται να μην διευκρινίζει αν θα παραχωρηθεί τελικά ή όχι το εν λόγω ακίνητο από το ΥΠΟΙΚ. Υπενθυμίζεται ότι το προταθέν οικόπεδο της οδού Ύδρας ζητήθηκε με σκοπό την ανέγερση των απόλυτα απαραίτητων για την πόλη μας νέων δικαστηρίων με την μέθοδο ΣΔΙΤ, πρόταση την οποία έχει αποδεχθεί και ο κ. Τσιάρας.

Επειδή μια κοινή πολιτική πρωτοβουλία σας για το θέμα αυτό είναι όχι μόνο αναγκαία για την επίλυση ενός χρονίζοντος σημαντικού ζητήματος του Βόλου αλλά και θα ικανοποιήσει την κοινή γνώμη ολόκληρης της Μαγνησίας, ερωτάσθε:

  1. Θα παραχωρηθεί τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών το εν λόγω ακίνητο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;

2. Εν όψει της πρόθεσης της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ να προωθήσει από το Σεπτέμβριο τον σχετικό διαγωνισμό και για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, πότε ακριβώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθέτησής του;

Κωνσταντίνος Αρ. Μαραβέγιας

Βουλευτής Μαγνησίας

#social_media
Στοιχεία επικοινωνίας

Email
k.maravegias@parliament.gr

Διεύθυνση
Γραφείο Βόλου: Σωκράτους 26, 38221
Γραφείο Αθηνών: Μητροπόλεως 1, 10557
Τηλ.: 2421 102227, 2421 102228,
210 3217162